Korai genetikai tesztek menthetik meg a mellrákos nők életét

Egy izraeli kutatás szerint azok a nők, akik tudatában voltak annak, hogy hordozzák a mellrák kialakulásáért felelős génmutációkat, jóval kisebb arányban haltak bele a betegségbe.

Az askenázi zsidó nők átlagosan magasabb arányban hordozzák a mellrák kialakulásáért felelős BRCA1 és BRCA2 elnevezésű génekben kialakult mutációkat. Genetikai tesztek segítségével ma már kimutatható ugyan, hogy valaki hordozza-e ezeket a mutációkat, vagy sem, sokan azonban inkább nem szeretnék tudni, hogy hajlamosak-e a mellrák vagy esetleg másféle betegségek kialakulására.

A jeruzsálemi Shaare Zedek Kórház most egy olyan tanulmányt hozott nyilvánosságra, amely szerint a mellrákot okozó mutációk előzetes kiszűrése akár a betegek életét is megmentheti a későbbiekben. A kutatás során a kórház orvosai arra az eredményre jutottak, hogy azok a nők, akiknél mellrákot diagnosztizálnak, sokkal nagyobb valószínűséggel maradnak életben és kevésbé szorulnak kemoterápiára, ha már tudják, hogy olyan genetikai mutációt hordoznak, amely veszélybe sodorhatja őket.

Az kutatás során ellenőrzött mintában húszból egy volt a halálozási arány azon emlőrákban diagnosztizált nők körében, akik már tudták, hogy hordozók. Azok körében viszont, akik nem tudták, hogy hordozzák a genetikai mutációt, ez az arány nagyjából ötből az egy volt. Azok a nők, akik tudták, hogy hordozók csak 29 százalékban szorultak kemoterápiára, azoknak viszont, akik nem voltak ennek tudatában 79 százalékban volt szükségük ilyen kezelésre.

Ephrat Levy-Lahad, a kórház genetikai intézetének igazgatója szerint a kutatás eredménye az abszolút bizonyíték arra, hogy a genetikai tesztek elvégzése életeket menthet. Az igazgató a Times of Israelnek elmondta, hogy az egészséges nők genetikai szűrése ugyan nem befolyásolja a megbetegedés esélyét, viszont nagyon is befolyásolja a kezelés módját, és végső soron a túlélés esélyét.

Levy-Lahad arra is felhívta a figyelmet, hogy ma már nem az a bevett eljárás, hogy az orvosok a mellek eltávolítását javasolják azoknak a nőknek, akiknél kimutatják, hogy a mutáció hordozói. Mint ahogy azt tette Angelina Jolie annak idején. A hangsúly ugyanis a fokozott tudatosságra és az óvatosságra került át. Így hiába egészséges egy nő, amennyiben tudatában van annak, hogy hordozó, sokkal gyakrabban megy majd el különféle szűrővizsgálatokra, amelyek még időben kimutatják a betegség megjelenését.

A tanulmány szerint a azoknál a nőknél, akik tudatában voltak annak, hogy hordozók, 86 százalékuknál sikerült a rákot még korai stádiumában diagnosztizálni, míg azoknál, akik nem tudtak róla, csak 38 százalékuknál sikerült kimutatni a betegség megjelenését a korai, még könnyebben kezelhető szakaszban.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy az askenázi zsidó nőknek, bárhol is élnek a világon, mindenképpen ajánlott a genetikai tesztelés, csakúgy, mint mindenki másnak, aki a veszélyeztetett csoportokhoz tartozik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp