Felavatták az újjáépített zuglói zsinagógát

A rekonstrukció azért vált szükségessé, mert 2016 októberében kiégett az épület, melynek felújításához nagyon sok magánfelajánlás is érkezett.


Az ünnepségen Kardos Péter főrabbi mondott áldást, egyben szintén köszönetet mondott mindenkinek, akik segítették az épület újjászületését.

A Thököly úti villaépületet 1930-ban vásárolta meg és alakította zsinagógává a zsidó imaegylet. Az épületet 2016-os kiégéséig egy körülbelül kétszáz tagú neológ közösség használta.

Az elektromos hiba miatt keletkezett tűzben megsérült az épület szerkezete és elpusztultak a tóratekercsek is.

A felújítás során visszaállították a villa eredeti, 1890-es állapotát, illetve a tetőterében közösségi teret alakítottak ki.

A mintegy 300 millió forintos költséghez 142 millió forinttal járult hozzá a magyar állam. A fennmaradó összeg a Budapesti Zsidó Hitközség, illetve szervezetek és magánszemélyek adományából származik.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete úgy vélekedett: a közösség az újjáépítéssel újra bizonyította elkötelezettségét, hiszen az épület pusztulása után nagyon sok felajánlás érkezett azért, hogy “a judaizmus ezen fellegvára” újjáépüljön.

Az erős akarat és lelkesedés tette lehetővé az épület újjáépítését, amiért köszönet illeti a magyar kormányt, illetve mindazon intézményeket és magánszemélyeket szerte a világon, amelyek, akik hozzájárultak a rekonstrukció költségeihez – mondta a diplomata.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp