Antiszemita tiltakozók akartak betörni a német parlament épületébe

Antiszemita mozgalmakkal kapcsolatba hozható több száz tüntető tört át a rendőrségi kordonon a német parlament berlini épületénél, mielőtt eltávolították őket a helyszínről.
38 ezren vonultak fel egy békés tüntetés keretében Berlinben vasárnap, hogy a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tüntessenek. Köztük volt néhány száz fő, akik a Reichsburger (A Birodalom Polgárai) nevű mozgalomhoz tartoznak.

A Reichsburgernek 16500 tagja volt két évvel ezelőtt, és olyan személyek szövetségeként írják le őket, akik nem riadnak vissza attól sem, hogy erőszakot alkalmazzanak a Német Szövetségi Köztársaság elleni harcuk során. Úgy gondolják, hogy az 1937-es német birodalom még mindig létezik, sokan közülük tagadják, hogy megtörtént a holokauszt.

A demonstrator wrapped in a flag of the German empire faces off with riot policemen standing guard in front of the Reichstag building, which houses the Bundestag lower house of parliament, after protesters tried to storm it at the end of a demonstration called by far-right and COVID-19 deniers to protest against restrictions related to the new coronavirus pandemic, in Berlin, on August 29, 2020. (Photo by John MACDOUGALL / AFP) (Photo by JOHN MACDOUGALL/AFP via Getty Images)

Több száz tagjukat tartóztatták le különböző összecsapások során vasárnap folyamán a német parlament és a közeli Brandenburgi Kapunál, ahol üvegeket és köveket dobáltak, írja a jta.org.

Josef Schuster, a Német Zsidók Központi Tanácsának elnöke szerint ez az összecsapás volt a végső figyelmeztetés a demokratikus pártok és biztonsági emberek számára.

„A demokrácia hívei számára elfogadhatatlan szélsőjobboldali szimbólumokat viselő embereket látni a német parlament lépcsőjén”, mondta Schuster.

A letartóztatottak között van egy német vegán sztár séf és szakácskönyv szerző, Attila Hildmann, aki hónapok óta terjeszt koronavírussal kapcsolatos és antiszemita összeesküvés elméleteket az interneten.

Attila Hildmann

Németország antiszemitizmus-ellenes biztosa, Felix Klein elmondta, hogy a tüntetők átléptek egy határt, és a legrosszabb emlékeket idéztek fel a viselkedésükkel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp