Több tucat zsidó sírkőmaradvány került elő egy pajta lebontása után Sopronkeresztúron

A határ osztrák felén lévő településen a holokauszt idején súlyosan megrongált zsidó temetőből elhurcolt sírkövek kerülhettek elő.

A magyar határ mellett található, ma már Ausztriához tartozó Sopronkeresztúron (Deutschkreutz) zsidó sírkövek maradványai kerültek elő egy lebontott pajta falából, adta hírül az Osztrák Zsidó Múzeum a Facebook-oldalán. A több mint 50 maradvány valószínűleg a II. világháború alatt elpusztított helyi zsidó temetőből származhat, és feltehetőleg több maradvány is elő fog még kerülni a bontási munkálatok során.

A sírkőmaradványokat vissza fogják szállítani a sopronkeresztúri zsidó temetőbe, amelyet a nácik elpusztítottak a holokauszt idején. Csak 40 sírkövet sikerült megmenteni, ezeket a bécsi zsidó temetőben helyeztek el egészen 1991-ig, amikor is visszakerültek eredeti helyükre a sopronkeresztúri temető helyreállításakor.

Amikor 1938-ban Ausztriát a Harmadik Birodalomhoz csatolták az Anschluss keretében, a településen élő 433 zsidót elüldözték, egy részük Bécsben telepedett le. A zsinagógát pedig porig rombolták.

1944-ben több száz magyar zsidót deportáltak a településre kényszermunkára, akik közül sokan itt lelték halálukat a kimerültség, az alultápláltság és betegségek következtében. Ők a helyi zsidó temetőben egy tömegsírban nyugszanak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp