A zsidózó történész kitüntetése miatt visszaadja a saját díját Szvák Gyula

A Ruszisztikai Intézet történész professor emeritusa a zsidókat a migránsokhoz hasonlító Raffay Ernő kitüntetése miatt határozott így. Szerinte, ha valaki komolyan veszi a hivatása humanista ethoszát, annak mernie kell tiltakozni egy ilyen döntés ellen.

Postán adta fel korábbi állami kitüntetését az EMMI-nek Szvák Gyula történész professzor, miután elfogadhatatlannak tartotta, hogy nemrég az antiszemita kijelentéseiről elhíresült Raffay Ernő augusztus 20-án megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.

Szvák Gyula egy publicisztikát közölt a döntésével kapcsolatban a nepszava.hu-n, ahol többek között azt írta, „migráns” édesanyja miatt adta vissza a díjat, aki olyan világcsavargó volt, hogy még Auschwitzot is megjárta.

Szvák Gyula

Szvák Gyula elfogadhatatlannak tartja Raffay előadását, amelyben arról beszél, hogy:

„Bejött egy migráns csapat, fölszaporodott, és kitúrt bennünket a pozíciókból a tudományban, az iskolában, az akadémiában, az egyetemen, a bankvilágban, a földbirtokban, a szakmákban, íme a tanulság emberek” (…) „A történelem tényleg ismétli magát. Ha beengedjük a migránsokat, mert liberálisok vagyunk, akkor az lesz a következménye, hogy kivernek bennünket a vagyonunkból, a pozíciókból, mindenhonnan. Ez egy nagyon érdekes dolog. Tudom, hogy ez antiszemitának tűnik, amit most mondok, de ez a tény”.

https://akibic.hu/2020/08/19/ujabb-zsidozo-tortenesz-kapott-allami-kituntetest/

Szvák szerint ez nettó az antiszemitizmus, amit nem lehet azzal mentegetni, ahogy a miniszter tette, hogy az egész életművet nézték, nem egy-egy félresikerült kijelentést, mert Raffaynál sok ilyen elfogadhatatlan mondat van az életműben.

Szvák Gyula írásában kifejti, hogy „a magukat mindig középre pozicionáló, „értéksemleges” történészeknek és híveiknek szánja” a cikkét, akik nem hajlandók bátran állást foglalni, akik a túlélésre játszanak, és ezzel támogatják az Orbán-kormány neo-horthysta emlékezetpolitikáját.

A történész professzor szerint azonban az embernek mindig van választása.

„Most sem kötelező, legfeljebb jövedelmező a hatalmi emlékezetpolitika szolgálata. És akkor számoljon el a hatalom a lelkiismeretével, ha kitünteti és ezzel legitimálja a gyűlöletbeszédet. A történész pedig merjen tiltakozni ez ellen, ha komolyan veszi hivatása humanista ethoszát.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp