A járvány miatt egy apa saját maga metélte körül újszülött gyermekét

Egy Új-Zélandon élő zsidó pár nem tudott mohelt szerezni a fiúk brit milájához, ezért úgy döntöttek saját kezükbe veszik az ügyet.

Új-Zélandon nincs a hagyományos zsidó brit milát (körülmetélést) végző személy (mohel), így az ott élő zsidó családoknak Ausztráliából kell hívniuk egyet, amikor fiú gyermekük születik. A helyzetet nehezíti, hogy a helyi törvények szerint a mohelnek orvosi végzettséggel kell rendelkeznie.

Noam Fogel kisfiával

Az Új-Zélandon élő Elisheva és Noam Vogelnek nemrég fiúk született. A pár öt hónapot várt arra, hogy esetleg feloldják a koronavírus-járvány miatti beutazási tilalmat, és egy mohel érkezhessen elvégezni gyermekük körülmetélését.

Miután Elisheva és Noam több rabbival és mohellel is konzultáltak, úgy határoztak, hogy az édesapa saját maga fogja elvégezni a rituálét egy orvos és egy rabbi felügyelete mellett. A brit milát egy helyi klinikán hajtották végre, a kisfiú helyi érzéstelenítést kapott mielőtt még Noam nekiállt volna a műveletnek.

Új-Zélandon nagyjából 8000 zsidó él, a többség Aucklandben és a fővárosban, Wellingtonban, valamint egy kisebb közösség Christchurchbe, illetve más városokban.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp