Így néz ki most belülről az elfeledett zuglói zsinagóga, amelyet az összeomlás veszélye fenyeget

Videó készült a kritikus állapotban lévő Jávorka Ádám utcai zsinagóga belső teréről, amelyben még mindig ott találhatók annak a zsidó ifjúsági szervezetnek a holmijai, amely utoljára használta az épületet.

Tavaly írtunk a Bosnyák tér közelében található egykori zsinagógáról, amely annak ellenére került kritikus állapotba, hogy az épületet helyi védelem alá vette az zuglói önkormányzat. Az épület tulajdonosai ugyanis az önkormányzat felszólítása ellenére sem végezték el a megkövetelt karbantartási munkálatokat.

Az összeomlás veszélye fenyegeti Zugló elfeledett zsinagógáját – Kibic Magazin

A Bosnyák tér közelében található egykori zsinagóga ugyan helyi védelem alá került, az épület tulajdonosai azonban nem igazán törik magukat, hogy elvégezzék a megkövetelt karbantartási munkálatokat. Így viszont nem sok esély marad a korábbi zsidó imaház megmaradására. A 24.hu Budapest rejtett zugait bemutató sorozatában ezúttal a Bosnyák térről néhány lépésnyire található Jávorka Ádám utcai zsinagógával foglalkozott.

Az épületbe nemrég bejutott az elhagyatott helyeket dokumentáló Az Operatőr nevű YouTube-csatorna videósa, és felvételt készített arról, hogy mi látható jelenleg az egykori zsinagógában.

A videóból kiderül, hogy a belső térben még most is ott találhatók a Habonim Dror zsidó ifjúsági szervezet által hátrahagyott tárgyak: könyvek, bútorok, játékok és különféle oktatási eszközök, például Izraelről vagy a holokausztról. De az egykori zsinagóga egyes berendezési tárgyainak maradványai is felbukkannak a felvételen:

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp