Hatalmas holokauszt adatbázis vált elérhetővé online

Közel 20 millió holokauszttal kapcsolatos dokumentumra tudunk mostantól rákeresni egy széleskörű digitalizációs összefogásnak köszönhetően, amelynek egyik kezdeményezője Steven Spielberg alapítványa, a Shoan Foundation volt.

A több éve zajló munkálatokat Spielberg alapítványán kívül az ENSZ Arolsen Archive Collection nevű szervezete és a családfakutatásra szakosodott Ancestry nevű cég támogatta. Az új, ingyenesen kereshető adatbázis az ancestry.com oldalán belül Alwaysremember néven érhető el (lásd alább a linket)

Az új közös gyűjteményt létrehozó szervezetek több százmillió dokumentumot tartalmazó adatbázissal rendelkeznek. A most létrejött oldalon könnyen tudunk keresni akár keresztnév, akár vezetéknév, születési idő, születési hely, a fogvatartás helye, halál időpontja és a rokonok nevei alapján. A dokumentumok a világ minden részéről folyamatosan hozzáférhetőek.

A projekt eredetileg az Arolsen Archives ötlete volt, amely az ENSZ által védett és a világ legátfogóbb adatbázisát birtokolja. Csak a nácik áldozatairól több mint 30 millió dokumentumuk van. Az Arolsen Archives először a családfakutató Ancestry-nek adott teljes hozzáférést az anyagaihoz. A családfakutató cég ezután egy speciális technológiának köszönhetően több millió nevet és egyéb információt digitalizált az archívumból, írja a The Jewish News.

Az Arolsennek a francia, brit és szovjet fogsági zónákból származó további 9 millió digitális találat került a birtokába. Floriane Azoulay, az Arolsen Archives vezetője elmondta, hogy az összefogásnak köszönhetően végre láthatóvá vált ez a hatalmas adattömeg az Alwaysremember oldalon.

Search Holocaust Records for Free | Ancestry®

Ancestry® is eternally grateful to our partners at Arolsen Archives and USC Shoah Foundation for entrusting us with these incalculably important collections. Arolsen Archives is an organization dedicated to documenting National Socialist persecution and the lives of the liberated survivors.

Az Ancestry és a Shoah Foundation azt is bejelentette, hogy közel 50.000 zsidó holokauszt túlélő vallomásának tartalomjegyzékét is publikálni fogják ezen az oldalon, amely további 600.000 rokonról tartalmaz információkat.

Az Alwaysremember oldalon található vallomásokat a Shoah Foundation Vizuális Történelmi Archívuma bocsátotta rendelkezésre, amely a világon a legtöbb, összesen 115000 órányi videón rögzített vallomást birtokol. Az archívumot Steven Spielberg alapította azzal a céllal, hogy rögzítsék és megőrizzék a túlélőkkel és más szemtanukkal készült interjúkat. A holokauszt áldozatainak vallomásán kívül az első világháború alatti örmény mészárlás, az 1937-es nanjingi, az 1975-79-es kambodzsai, az 1978-83-as guatemalai és az 1994-es ruandai genocídium vallomásai is megtalálhatók a Shoah Foundation archívumában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp