Lágymányoson nyit új zsinagógát az EMIH

Az egykori Lágymányosi zsinagóga épületében akár már az őszi ünnepekre megnyílhat az EMIH legújabb imaháza.

Köves Slomó rabbi a zsido.com-on megjelent interjúban beszélt arról, hogy az általa vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) hamarosan a XI. kerületben, a Bocskai út és a Zsombolyai utca sarkán nyit új zsinagógát. A vezető rabbi elmondása szerint, ha minden jól megy, már a nagyünnepek előtt meg is nyitják a zsinagógát.

A Lágymányosi zsinagóga felavatása 1936-ban

Az EMIH új imaházának Bauhaus jellegű épülete korábban a Lágymányosi zsinagógának adott otthont, amelyet 1936-ban avattak fel. Az épületet a II. világháború idején a németek raktárnak és istállónak használták, majd a háború után újra az eredeti funkcióját töltötte be. 1960 környékén aztán a Mazsihisz jogelődje eladta az államnak az épületet, a hívek pedig a Károli Gáspár téren található Bét Sálom zsinagógában imádkoztak tovább.

Az épületet 1966-ban a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) kapta meg, amely egy stúdiót hozott létre az egykori zsinagóga helyén. A hatalmas belső teret szintekre tagolták, az ablakokat is felszabdalták, az íves záródást kiegyenesítették. Az egykor.hu cikke szerint ma már csak a kerítésen „felejtett” menórák emlékeztetnek a Novák Ede és Hámori (Hamburger) István tervezte épület egykori funkciójára.

A Lágymányosi zsinagóga épülete az átalakítás előtt és után

Az EMIH már néhány évvel ezelőtt kibérelte az épület felső szintjét, nemrég pedig megvásárolták az épületet, amelynek 800 négyzetméteres felső szintjén zsinagógát és közösségi központot hoznak létre. Jelenleg felújítási munkálatok folynak, a régi zsinagóga több elemét, így az ablakait, illetve bizonyos díszítőelemeket képek alapján rekonstruálnak.

A lágymányosi zsinagóga rabbija Ájzik Stell lesz, aki már három éve Magyarországon él és Köves Slomó szerint nagyon jól megtanult magyarul. A feleségével a Maimonidész gimnáziumban tanítanak, és máris kiterjedt közösségi kapcsolatokkal rendelkeznek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp