Egy izraeli nő azért perelte be az easyJetet, mert ultraortodox férfiak miatt akarták átültetni

Melanie Wolfsont a diszkont légitársaság két különböző járatán is helycserére kérték amiatt, mert az ultraortotox férfi utasok nem voltak hajlandóak mellé ülni.

A Tel-Avivban élő 38 éves Melanie Wolfsont először még tavaly októberben egy Izraelből Londonba tartó járaton kérték meg arra, hogy üljön át egy másik helyre, mivel az ultraortodox zsidó férfiak nem ülhetnek le idegen nők mellé.

Wolfsonnak egy ingyen italt ajánlottak fel annak fejében, hogy feladja a helyét, a nő ezt elfogadta, de elmondása szerint csak azért, mert nem akarta, hogy miatta késsenek a felszállással. „Ez volt az első alkalom, hogy felnőttként hátrányos megkülönböztetés ért, azért mért nő vagyok” – mondta Wolfson a Haaretznek.

A második alkalomra két hónappal később került sor, szintén az easyJet egyik Izraelből induló járatán. Ekkor Wolfson már nem egyezett bele a cserébe, és végül két másik nő ült át mellé a két ultraortodox férfi helyére. Wolfson minkét esetet követően panaszt nyújtott be a légitársasághoz, de egyszer sem kapott választ. Ezután döntött úgy, hogy beperli az easyJetet.

Wolfson egy 2000. évi izraeli törvény alapján indított pert, amely tiltja a faj, vallás, nemzetiség, származási ország, nem, szexuális irányultság, politikai nézetek vagy személyes állapot alapján történő megkülönböztetést. A nő 66 ezer sékel (5,8 mliiló forint) kártérítést követel a légitársaságtól.

A légiutas-kísérők az első esetnél arról tájékoztatták a nőt, hogy a légitársaság járatain megszokott, hogy megkérik a nőket, üljenek át másik helyre, ha éppen ultraortodox férfiak mellé szól a jegyük, idézi a Haaretz a kereset szövegét. Az easyJet nem kívánta kommentálni a lapnak a történteket.

Az izraeli El Al légitársaság járatain egy 2017-es bírósági döntés szerint az ultraortodox férfi utasok kérésére sem szabad átültetni más helyre a velük szomszédos ülésre került nőket. A bírói döntés nyomán a vallásos férfiak ugyan kérhették az áthelyezésüket egy üresen álló székbe, vagy ők maguk megkérhették utastársaikat, hogy cseréljenek helyet egymással, de a légitársaság alkalmazottai nem kezdeményezhetik helyettük a helycserét.

Leszállítja az El Al azokat az utasait, akik nem hajlandók nők mellé ülni – Kibic Magazin

Az El Al azonnal leszállítja gépeiről a jövőben azokat az utasokat, akik bármilyen oknál fogva nem hajlandók leülni a szomszédjuk mellé, jelentette be a légitársaság ügyvezetője azután, hogy egy izraeli high tech cég úgy döntött, nem utaztatja többet az alkalmazottait az El Allal.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp