A romák után a zsidókat utálják a legjobban a magyarok

A megkérdezettek a médiában megjelenő témaköröket illetően a Soros György elleni kampányban látják a legnagyobb potenciált a zsidókkal szembeni erős ellenérzések kiváltására.
Facebook kutatást készített a Republikon Intézet, amelynek során az előítéletességet és az antiszemita gyűlöletbeszéd online térben való megjelenését vizsgálták.

Facebook felhasználók körében készült kutatás alapján Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában is a romákkal szembeni ellenszenv a legmagasabb.

A további csoportokat jóval kisebb arányban jelölték meg, 10 százalék szerint a zsidók, 9 százalék szerint a muszlimok, 7-7 százalék szerint az LMBT emberek, illetve a fogyatékkal élő emberek vannak kitéve elsődlegesen gyűlöletbeszédnek, 14 százalék egy ilyen csoportot sem tudna mondani.

 •  Magyarországon az etnikai és a vallási sokszínűség alacsony támogatottsággal bír, és a pozitívabbnak ítélt kulturális, illetve nyelvi sokszínűség támogatottsága sem haladja meg az 50 százalékos arányt.
 •  A legerősebben élő antiszemita sztereotípia a magyarok körében a zsidók befolyása a világot meghatározó folyamatokban és a gazdaságban.
 • A médiában megjelenő témaköröket illetően a Soros György elleni kampányban látják a legnagyobb potenciált a zsidókkal szembeni erős ellenérzések kiváltására.
 • A zsidók Izrael felé való Magyarországgal szembeni elköteleződését 38 százalék ítéli valósnak.
 • A megkérdezettek harmada egyetért azzal, hogy a holokauszt témája túl nagy teret kap a közbeszédben.
 • Mindezzel együtt összesen 8 százalék nyilatkozott úgy, hogy a zsidók megérdemlik a feléjük irányuló gyűlöletbeszédet.

A teljes kutatás itt olvasható.

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp