A női genetika ellenállóbb a koronavírussal szemben, mint a férfiaké?

Legalábbis ilyesmit fejteget Dr. Sharon Moalem a The Better Half című könyvében. Szerinte a genetika és nem a viselkedés felelős azért, hogy a nők tovább élnek és jobbak az immun válaszaik, mint a férfiaknak.

Mindegy, hogy azt nézzük, hogy ki lát többféle színt vagy azt, hogy kinek vagy jobb az állóképessége, a nők nagy valószínűséggel jobb helyzetből indulnak, mint férfi társaik, és ennek talán biológiai okai vannak. Dr. Sharon Moalem erről írta új könyvét, amelynek címe: “The Better Half: On the Genetic Superiority of Women.”

„Ha az élet kemény kihívásait, például a járványokat és az éhínségeket vizsgálunk, általában a nők jönnek ki jobban a nehéz helyzetekből”, mondta Moalem a The Times of Israel-nek.

dr. Sharon Moalem

A kutatásai során Moalem arra jött rá, hogy a nők ellenállóbbak, mint a férfiak, jobbak a szellemi képességeik és a kitartásuk, és mindez nem viselkedésbeli, hanem genetikai okokra vezethető vissza.

Minden ember X kromoszómát örököl az anyjától, és az apától örökölt kromoszóma határozza meg a születendő gyermek nemét. Ez a második X kromoszóma juttatja a kutató szerint előnyhöz a nőket, mivel ennek köszönhetően kétszer annyi génjük van ahhoz, hogy szabályozzák az immun válaszaikat, mint a férfiaknak. Vagyis egy nő jobban tud védekezni akkor, amikor olyan betegségek támadják meg a szervezetét, mint a koronavírus.

Ha a mostani járványt nézzük, akkor a Johns Hopkins Koronavírus Információs Központ adatai szerint jelenleg 22,4 millió COVID-19 fertőzött van a világon és 788,600 haláleset történt.

Számos országban készült felmérés azt mutatja, hogy kevesebb nő hal meg koronavírusban, mint férfi, állítja Moalem. New Yorkban például a férfiak magasabb arányban fertőződtek  meg és kétszer annyian haltak meg, mint a nők a New York-i Egészségügyi Központ szerint.

Ugyanakkor még mindig nem ismert, miért van különbség a szimptómák és a betegség lefolyásában a két nem között, de Moalem szerint ez a genetikájuknak köszönhető.

„Azzal, hogy azt állítom, hogy a nők genetikailag felsőbbrendűek a férfiakkal szemben, nem kívánom morális szempontból is a csúcsra emelni őket. Ez csak azt jelenti, hogy vannak bizonyos biológiai előnyeik a férfiakkal szemben”, mondta a gén-kutató orvos.

A szerzővel készült interjú alább olvasható:

Women’s more complicated genes help them survive COVID more than men, claims MD

NEW YORK – Whether it’s the ability to see more colors or possessing more endurance, women may be – biologically speaking – far better off than their male counterparts. Dr. Sharon Moalem makes his case for this genetic advantage in his new book “The Better Half: On the Genetic Superiority of Women.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp