Eltávolították a kukkolókat ábrázoló ikonikus graffitit egy tel-avivi strandról

Az egész országot sokkoló súlyos nemi erőszakot követően döntött úgy a városvezetés, hogy eltávolítják az izraeli kultfilmnek emléket állító, ám sokakat felháborító alkotást.

A Mecicim (Kukkolók) egy 1972-ben készült izraeli film, amely az évek során kultikus státuszt kapott annak ellenére, hogy több olyan jelenet is van benne, amely ma már simán kimerítené a szexuális zaklatás fogalmát. Ráadásul évekkel később több, a filmben szereplő nő zaklatással vádolta meg a filmet rendező és az egyik főszerepet játszó, de azóta vallásossá és rabbivá vált Uri Zohárt.

Kukkuló fiúk egy tel-avivi strand női öltözőjének falán

A film tiszteletére azt a tel-avivi tengerpartot, ahol forgatták elnevezték Kukkoló partnak, és az ott található női öltöző hátsó falára festette fel egy izraeli művész 2002-ben a két kukkoló srácot ábrázoló graffitit. A falfestmény ellen évek óta tiltakoztak női szervezetek mondván, hogy az „erőszak kultúrájának” a jelképe.

Az Index most a BBC-re hivatkozva arról számolt be, hogy Tel-Aviv városvezetése úgy határozott, eltávolítják a kukkolós graffitit. A döntés azután született meg, hogy egész Izraelt felkavarta egy nyomozás, amely arról szól, hogy megerőszakoltak-e több mint 30-an Eilat egyik szállodájában egy 16 éves lányt.

Tel-Aviv polgármestere, Ron Huldai azt írta a Twitteren, hogy az eilati ügy után eljött az idő arra, hogy elbúcsúzzanak a falfestménytől.

A kifejezés szabadsága és a művészetek fontos értékek a városunkban, de mivel a festményt egy tilos és bűnös dolog elfogadásaként lehetett értelmezni, úgy döntöttünk, hogy itt az idő, hogy elbúcsúzzunk tőle”

közölte a polgármester.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp