Az SS-tiszt, akit hősként tiszteltek Új-Zélandon

Amikor a koncentrációs táborokról kérdezték, egyetértett azzal, hogy az SS nem cselekedett helyesen, majd feltette a kérdést: ugyan mit tehettek volna. Willi Huber 97 évesen halt meg.

Számos kitüntetéssel ellátott Waffen-SS tiszt halt meg 97 évesen Új-Zélandon. Élete során ellentmondásos figura volt: a helyi média a második világháború kiemelkedő túlélőjeként tartotta számon, valamint a síelés úttörőjeként tekintett rá új hazája, amit sok Kiwi értetlenül fogadott.

Willi Huber

Willi Huber 1923-ban született az osztrák Alpokban, egy farmer fiaként. 17 évesen önkéntesként szolgált a Waffen-SS-ben géppuskás katonaként, majd tankok lövészeként. Részt vett az 1941-es orosz invázióban is. Szolgálata elismeréseként két vaskereszt kitüntetést is kapott.

A háború után politikai fogolyként internálták egy amerikai táborba, majd az 50-es években Új-Zélandra költözött. Itt megnősült, 4 gyereke lett. Részt vett a Hutt-hegyi sí-paradicsom kialakításában. A teleket egy kunyhóban töltötte egyedül 2000 méter magasságban, és térképeket készített sí pályák és megközelítési útvonalak kialakításához. Ennek alapján építették meg később a környék sí centrumát.

Ugyanakkor élete során kevés megbánást tanusított a náci birodalomban folytatott tevékenysége kapcsán, írja a jpost.com.

Egy 2017-es hírműsorban mosolyogva emlékezett vissza arra az időre, amikor 9 évesen személyesen találkozott Hitlerrel, és azt mondta:

„Meg kell adni, Hitler okos fickó volt. Kihozta Ausztriát a gödörből, és utat mutatott az osztrák embereknek”, utalva az ország első világháború utáni gazdasági helyzetére.

Amikor a koncentrációs táborokról kérdezték, egyetértett azzal, hogy az SS nem cselekedett helyesen, majd feltette a kérdést: ugyan mit tehettek volna.

Azt is elmondta, hogy ő és katonatársai semmit nem tudtak a táborokról, és fogalmuk sem volt arról, mi történik Németországban és Lengyelországban.

A műsor komoly kritikát kapott annak idején, amiért semmilyen formában nem jelezte fenntartásait Huber szavaival kapcsolatban és különleges túlélőként tekintett a volt SS-tisztre. De nem ez volt az egyetlen program, amely pozitív színben tüntette fel a férfit. Sokan csak az új-zélandi sí-paradicsom megteremtőjét látták benne.

Heartland heroes: Willi Huber

Canterbury mountain man was a decorated German war hero. MIKE CREAN reports. The Iron Cross saved Willi Huber’s life. The Austrian mountain boy who fought in the German Army in World War II was awarded the highest military honour of Iron Cross First Class for his actions in the great tank battle at Kursk.

Huber halála kapcsán megszólalt a Simon Wiesenthal Központ vezetője, Dr Efraim Zuroff is: „történészként egyértelműen elmondhatom, ha valaki SS-katonaként szolgált a keleti fronton, akkor egyszerűen lehetetlen, hogy ne tudott volna az SS és a Wehrmacht által elkövetett tömeggyilkosságokról. 1941 és 43 között Szovjetúnióban 1,5 millió embert – főként zsidókat – öltek meg a nácik.”

Zuroff hozzátette, hogy semmilyen elismerést nem érdemel az az ember, aki Hitlert bármilyen formában szimpatikusnak látja és önként állt be az SS-be.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp