Aktívan segíti a holokauszttagadó tartalmak terjedését a Facebook algoritmusa

Egy friss elemzés arra jutott, hogy a Facebook keresőjén keresztül bárki könnyedén eljuthat a holokausztot revizionálni próbáló csoportokhoz.

A Facebook éppen a napokban jelentette be, hogy tiltani fogja a felületein az antiszemita összeesküvés-elméleteket. A döntést üdvözlők azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a holokauszttagadás továbbra is engedélyezett maradt az közösségi média platformon.

A Facebook tiltani fogja az antiszemita összeesküvés-elméleteket – Kibic Magazin

A holokauszttagadás azonban továbbra sem számít tiltott tevékenységnek a népszerű közösségi média oldalon. Szigorítja a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos irányelveit a Facebook, amely mostantól fellép a zsidók világuralmát hirdető, a médiára, gazdaságra és kormányra gyakorolt befolyásukról szóló összeesküvés-elméletekkel szemben., írja a 444 a Vox cikke alapján.

A brit Stratégiai Párbeszéd Intézet (ISD) nemrég napvilágot látott vizsgálata szerint a Facebook nemcsak, hogy nem tiltja a holokausztot tagadó tartalmakat, de aktívan támogatja is azok terjedését, számol be a Mérce a Guardian cikke nyomán.

Az ISD vizsgálata arra jutott, hogy mennyiben valaki a „holocaust” szót üti be a Facebook keresőjébe, elsődlegesen holokauszttagadó tartalmakra érkeznek találatok, amelyek aztán továbbvezetik a felhasználót revizionista és holokauszttagadó aktivisták és ilyen irodalomra specializálódó kiadók oldalaira. 

A kutatás során a szervezet legalább 36 olyan Facebook-csoportot fedezett fel, amelyek a holokauszttagadás témája köré szerveződtek. Ezek a csoportok több mint 366 ezer taggal rendelkeznek. A holokauszttagadó tartalmak jelentős része pedig óvatos nyelvezetbe, kódokba ágyazva jelenik meg. Az ISD kutatása alapján arra is rámutatott, hogy a holokuszttagadó tartalmak nemcsak a Facebookon, hanem a Twitteren, a Redditen és a YouTube-on is szép számmal jelen vannak. 

Antiszemita hashtag terjedt a közösségi médiában, aztán a zsidók közbeléptek – Kibic Magazin

A zsidók „kiváltságos” helyzetét hirdető #JewishPrivilege hashtag alatt futótűzként terjedtek az antiszemita összeesküvés-elméletek. Az amerikai zsidók, köztük több ismert személyiség, azonban nem hagyták annyiban a dolgot. Az elmúlt hétvégén több, fehér felsőbbrendűséget hirdető és alt-rightos Twitter-fiókról egyszerre indult el a #JewishPrivilege (Zsidó Privilégium) elnevezésű hashtag.

Jacob Davey, az ISD kutatásának vezetője szerint a Facebook a „legitim történelmi vita” védelme melletti kiállással magyarázza, hogy meghagyja felületein a holokauszttagadó tartalmakat. A holokauszttagadás azonban egy eszköz arra, hogy delegitimizálják a zsidó emberek szenvedéseit és állandósítsák a régóta meglévő antiszemita toposzokat. „Amikor valaki szánt szándékkal ezt teszi, azt a gyűlölet egy formájának kell tekinteni” – vallja Davey.

Jakob Guhl, az ISD egyik kutatási koordinátora szerint a cégeknek meg kell kérdezniük maguktól, hogy milyen platformok akarnak lenni: olyanok, amelyek a holokauszttagadás virágzásából szereznek bevételt, vagy olyanok, amelyek határozott elvek szerint kiállnak az ilyen tartalmak ellen.

A Facebook csak ott távolítja el a holokauszttagadó tartalmakat, ahol beperelhetnék miatta – Kibic Magazin

Nemrégen kiszivárgott dokumentumok szerint a Facebook csak azokban az országokban távolítja el a holokauszttagadó tartalmakat, amelyekben annyira szigorúak a törvények, hogy pernek nézhetne elébe a közösségi oldal. Nemrég szivárogtatta ki a Guardian a Facebook moderátorai számára készült irányelveket, amelyek alapján az amúgy igencsak túlterhelt szerkesztőknek el kell dönteniük, milyen tartalmakat távolítanak el.

A Facebook szóvivője a kutatás eredményeire válaszul azt közölte, hogy minden holokausztot ünneplő és védő tartalmat eltávolítanak, mint ahogyan hasonló a moderálási gyakorlatuk az áldozatokból viccet űző tartalmak esetén is, illetve a holokauszttagadó tartalmakat az ajánlásaikból is ki szokták venni.

A szóvivő arra is kitért, hogy azokban az országokban, ahol a törvények szerint a holokauszttagadó tartalmak illegálisnak számítanak, ott a Facebookon is azok. „Mindazonáltal nehéz megtalálni az egyensúlyt a szabad véleménynyilvánítás és az emberek védelme között” – tette hozzá.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp