30 hazai nagykövetség, köztük az izraeli is kiállt az LMBTI közösségek mellett

Idén augusztus 14-étől tíz napon át zajlanak a 25. Budapest Pride programjai, de a koronavírus miatt a rendezvénysorozat legtöbbek által ismert része, az évről évre sok ezer embert megmozgató felvonulás elmarad.

Harminc nagykövetség és tíz kulturális intézet biztosította támogatásáról a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösség tagjait, valamint jogukat az egyenlőséghez, a békés önkifejezéshez és gyülekezéshez és a diszkriminációmentességhez.

„Elismeréssel illetjük az LMBTI civil szervezetek fontos jogvédő munkáját annak érdekében, hogy minden ember, szexuális irányultságától vagy nemi identitásától függetlenül, részesüljön a törvény egyenlő védelmében. A jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek”, jelentik ki a Facebook-on közzétett nyilatkozatukban.

Mint írják a nemzetközi emberi jog azon a tág előfeltevésen alapul, hogy szexuális irányultságtól vagy nemi identitástól függetlenül minden ember egyenlő, és ugyanazok az emberi- és szabadságjogok illetik meg diszkrimináció nélkül.

„Elutasítjuk és elítéljük a szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt célba vett egyének elleni erőszakos, zaklató és megkülönböztető cselekményeket a világ bármely táján. Támogatjuk az LMBTI egyének és közösségek ellen irányuló gyűlöletbeszéd, erőszak és diszkrimináció elleni harcot nemzetközi, regionális és nemzeti szinteken”, írják, majd hozzáteszik, minden országot arra biztatnak, hogy tegyen további lépéseket valamennyi ember egyenlősége és méltósága érdekében, függetlenül az egyének szexuális irányultságától vagy nemi identitásától. Ezen kívül fontosnak tartják, hogy a megválasztott vezetők és kormányok tiszteljék és védjék az LMBTI egyének jogait.

Az aláírók felhívják a figyelmet arra, hogy a Budapest Pride-nak van a legrégebbre visszanyúló története hasonló események tekintetében a régióban, ezért kiemelt szerepe van az LMBTI emberek egyenlő bánásmódjának és társadalmi elfogadásának az előmozdításában, mellyel hozzájárul egy befogadó társadalom kialakításához.

Idén a járvány miatt ugyan elmarad a szokásos felvonulás, de így is számos programot tartanak a 25. Budapest Pride keretében.

Az alábbi nagykövetségek és kulturális intézetek írták alá a nyilatkozatot:

Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Dánia, Ecuador, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország és Új-Zéland nagykövetségei, British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Olasz Kultúrintézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International

A fesztivál programjairól itt lehet tájékozódni:

Programok

Itt találhatod közelgő programjainkat, időrendben*. Hogy le ne maradj a következőről, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy ha kedvet érzel hozzá, jelentkezz önkéntesnek. Mindenkit szeretettel várunk!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp