Meghalt Russel Kirsch, a képszkennelés magyar-zsidó származású feltalálója

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

91 éves korában elhunyt Russell A. Kirsch amerikai tudós, a pixel (képpont) feltalálója, a világ első digitális képszkennelőjének kifejlesztője.

Kirsch 1929. június 20-án született Manhattanban Magyarországról és Oroszországból bevándorolt zsidó szülők gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait a New York-i Egyetemen, a Harvard Egyetemen és a Massachusettsi Műegyetemen (MIT) végezte.

Russell Kirsch

A tudós az amerikai szabványügyi hivatal mérnökeként, egy kutatócsoport élén 1957-ben találta fel a digitális fotókat alkotó apró képpontokat (picture /pix/ element, pixel), és szkennelte számítógépre a világ első fényképeit, köztük a háromhónapos kisfiáról, Waldenról készült fotót, amelyet az első digitális fényképként tartanak számon.

Az eredeti fotót, amelyet fekete-fehérben, mindössze 31 ezer képpontra bontva szkenneltek komputerre, jelenleg az Oregon Art Museumban őrzik. A beszkennelve 5×5 centiméteres fényképet a Life magazin 2003-ban “a világot megváltoztató 100 fotó” közé sorolta a digitális fotózás fejlődésében játszott szerepe miatt. A legjobb mobiltelefonok ma már akár 12 millió pixel felbontásra is képesek.

A Kirsch kisfiáról készült, számítógépre szkennelt fotó, amelyet az első digitális fényképként tartanak számon

A Science News egy 2010-es cikke szerint Kirsch munkássága „megvetette az alapjait a műholdas képalkotásnak, a CT-szkennelésnek, a virtuális valóságnak és a Facebooknak”. Bár a tudós nem dolgozott az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA), találmánya elősegítette kulcsfontosságú űrkutatási technológiák kifejlesztését, beleértve az Apollo űrhajó Holdra szállását is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp