Netanjahu: további arab országok fognak csatlakozni a béke a békéért elvén az emírségekhez

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírsége közötti békeegyezmény keretében nagykövetségeket létesítenek egymás országaiban, gazdasági fejlesztéseket terveznek és beindul a légi közlekedés közvetlen járatokkal.

Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban, az Egyesült Arab Emírségeket további államok fogják követni a békekötésben Izraellel – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján

A kormányfő megerősítette a diplomáciai kapcsolatok létrehozását Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Mint mondta, a békeegyezmény keretében nagykövetségeket létesítenek egymás országaiban, jelentős gazdasági fejlesztések és befektetések lesznek, fellendül a kölcsönös turisztikai ipar, beindul a légi közlekedés közvetlen járatokkal, és számos más gazdasági területen is együttműködést folytatnak majd.

Netanjahu történelmi pillanatnak, közel-keleti áttörésnek nevezte a megállapodást, amely Egyiptom és Jordánia után a harmadik arab állammal kötött izraeli békeegyezmény, és felhívta a figyelmet a két ország közti hasonlóságra: mint mondta, mindkét helyen virágzó országot hoztak létre a sivatagban.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a békeegyezmény drámai változást hoz Izrael térségbeli státuszában, ezentúl nem ellenségként tekintenek rá, sőt számos állam már most stratégiai szövetségesének tekinti, s további arab országok fognak csatlakozni a „béke a békéért” elvén az emírségekhez.

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek – Kibic Magazin

Donald Trump amerikai elnök közleménye szerint a két ország a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytat majd és kétoldalú megállapodásokat fog aláírni. Izrael pedig felfüggeszti a tervezett ciszjordániai annektálást. Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren csütörtökön.

A diplomáciai kapcsolatok teljes mértékű létrehozásáért cserébe Izrael lemondott a ciszjordániai annektálásról, amit Donald Trump amerikai elnök ez év elején nyilvánosságra hozott béketerve megígért Jeruzsálem számára, és aminek megvalósítását Benjámin Netanjahu július 1-re ígérte, de az amerikai ellenállás miatt elhalasztotta. A kormányfő a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy továbbra is érvényes a Trump-féle béketerv, mely tartalmazza a ciszjordániai bekebelezést is.

„A Közel-Kelet stabilitása, a biztonsági fenyegetések kiküszöbölése és a térség népeivel kötött megállapodások a céljaim és a Kék-Fehér párt céljai” – írta Twitter-üzenetében a kormánykoalícióhoz tartozó, centrista Kék-Fehér párt politikusa, Gabi Askenázi külügyminiszter a békekötésről.

„Az Egyesült Arab Emírségekkel fenntartott kapcsolatok normalizálásáról szóló hír fontos, és megnyitja az utat a további megállapodásokhoz. Gratulálok Netanjahu miniszterelnöknek a megállapodáshoz. Köszönöm Trump elnöknek és kollégámnak, Pompeo amerikai külügyminiszternek a hozzájárulásukat ezen lépéshez” – tette hozzá az izraeli külügyminiszter.

„Üdvözlöm az egyoldalú annektálási terv elkerülését, és ígérem, hogy a későbbiekben részletesen megvitatjuk a régió országaival konzultálva a teljes és kiegyensúlyozott Trump-tervet” – zárta véleményét Gabi Askenázi.

„Gratulálok Izrael államnak és Netanjahu miniszterelnöknek az Egyesült Arab Emírségekkel fenntartott kapcsolatok normalizálása felé tett fontos lépéssel kapcsolatban” – írta Twitter-üzenetében Jaír Lapíd, az ellenzék vezére.

„Ez annak a legjobb bizonyítéka, hogy a helyes politikai út megállapodások kötése politikai tárgyalásokon, és nem egyoldalú annektálások, amelyek veszélyeztethetik Izrael biztonságát” – tette hozzá Lapíd, és ő is köszönetet mondott Trump elnöknek.

Több izraeli ellenzi, mint amennyi támogatja a ciszjordániai annektálást – Kibic Magazin

Egy új közvéleménykutatás szerint több izraeli ellenzi, mint amennyi támogatja a július 1-től meghirdetett ciszjordániai annektálást. A baloldali Genfi Kezdeményezés Csoport által megrendelt és közzétett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 41,7 százaléka ellenzi a ciszjordániai részeknek a Trump-béketervben engedélyezett annektálását, 32,2 százaléka pedig támogatja azt, írja az MTI a Times of Israel cikke alapján.

„Ha Netanjahu eladta a szuverenitás kiterjesztését cserébe egy darab papírért egy távoli állammal, amely soha nem fenyegette Izraelt, akkor ez azt jelenti, hogy egy egész közösséget tévesztett meg, és lemondhat uralma folytatásáról” – üzente Twitter-fiókján Joszi Dagan, az Észak-Ciszjordániában lévő szamáriai telepesek tanácsának vezetője.

A palesztin szervezetek közül a Gázai övezetet uraló, szélsőséges Hamász „a nép hátba szúrásának” nevezte a megállapodást. „Aki soha nem támogatta Palesztinát egy golyóval sem, szégyellje magát, hogy engedelmeskedik” – fejezte ki ellenkezését az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet is, és mindkét részről úgy értékelték, hogy az emírségekkel megkezdett normalizálás nem változtat Izrael és a palesztinok konfliktusán.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp