A második hullám küszöbén érte el a koronavírus-járvány a hazai zsidóságot

Többen megfertőződtek az EMIH két zsinagógájának látogatói közül, és egy halálos áldozatot is követelt már a járvány, amely közelgő második hulláma a hazai zsidó közösségeket is elérte.

Köves Slomó már teljesen meggyógyult, és mint azt a Kibic Magazin kérdésére válaszolva közölte,  a közösség megfertőződött tagjai is egyre jobban vannak, többségüknél enyhe lefolyású tüneteket okozott a vírus. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijáról július végén derült ki, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. A szervezet akkora már bezárta az Óbudai zsinagógáját, mivel az odalátogatók közül többeknél jelentkeztek a betegség tünetei.

Koronavírus-gyanú miatt átmenetileg bezár az Óbudai Zsinagóga – Kibic Magazin

A vezetőség több tagjánál jelentkeztek vírusfertőzésre jellemző tünetek. Az elmúlt héten öt közösségi tag, köztük Köves Slomó rabbi lett beteg könnyű lefolyású vírusos tünetekkel az Óbudai Zsinagóga közösségéből – adta hírül a zsido.com. Mint írták, a hét folyamán többen végeztek COVID-19 gyorsteszteket, amelyek mind negatív eredményt mutattak, hétvégén azonban egy PCR-teszt pozitív lett, így a zsinagóga vezetősége az istentiszteletek szüneteltetése mellett döntött.

A vírus a Köves Slomó által az EMIH saját, zsido.com nevű portálján közölt karanténnapló szerint július 17-én kerülhetett a közösségbe. Ekkor ugyanis születésnapot ünnepeltek a zsinagógában a péntek esti imát követően, a kiduson pedig több külföldről, Belgiumból és Németországból érkezett vendég is részt vett. Mindkét ország zöld besorolást kapott a kormánytól, így az onnan érkező külföldi állampolgárokra nem vonatoznak a járványügyi intézkedések, nem kell karanténba vonulniuk vagy teszttel bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek.

Ezzel együtt 100 százalékosan nem bizonyítható, hogy a fertőzés a külföldről érkezett vendégektől került be a közösségbe, mindenesetre a megbetegedéseket követően az EMIH úgy döntött, hogy egyelőre nem fogad több külföldi vendéget. Erről Tóth Gábor, a szervezet kabinetfőnöke beszélt a zsido.com kérdéseire válaszolva, hozzátéve, hogy a jövőben megfontolják a járványügyi szabályozásoknál is szigorúbb protokoll bevezetését a kérdésben.

Az EMIH a tünetek észlelését követően, kontaktkutatásba kezdett és nagyjából 100 PCR tesztet készített a közösség tagjai és munkatársai körében, amelyből közel 20 pozitív eredmény született. Tóth Gábor szintén megbetegedett és kórházi ápolásra szorult. Rajta kívül még Glitzenstein Sámuel, az újlipótvárosi Zsilip rabbijáról tudható, hogy elkepta a fertőzést, de már mindkettőjük állapota javult.

A Szombat korábban arról számolt be, hogy az újlipótvárosi közösség egyik idősebb tagja sajnálatos módon életét vesztette a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében. Köves Slomó a lapunkkal azt közölte, hogy nincs tudomásuk arról, hogy az Óbudai zsinagógán és a Zsilipen kívül más zsinagógai közösségben megjelent volna a vírus.

Glitzenstein Sámuel és Köves Slomó rabbik az EMIH lág báomeri felvonulásán a Hősök terén idén májusban (Fotó: Zsidó.com/Facebook)

Az Óbudai zsinagógában történt első megbetegedéseket követően a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elővigyázatosságból az összes fővárosi zsinagóga bezárása mellett döntött. Ezt azzal indokolták, hogy az EMIH és a Mazsihisz tagjai között sok érintkezési pont van, többen „átjárnak”, mindkét szervezet közösségeit látogatják.

Az egyik ilyen érintkezési pont volt a JDC Magyarország Alapítvány és a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor a Bálint Házban megrendezett napközis tábora volt, ahol az egyik résztvevő, az EMIH Óbudai zsinagógáját látogató rokonáról derült ki, hogy megfertőződött. A tábort bezárták, és a következő turnus már el sem indult. A JDC a 24.hu-nak nyilatkozva közölte, hogy az érintett táborozó, valamint a megbetegedett rokon miatt tesztelt közeli rokonok koronavírus-tesztje negatív lett.

Ugyanakkor Heisler András, a Mazsihisz elnöke nemrég egy videóban arról beszélt, hogy az EMIH-től nem kapnak megfelelő információkat a fertőzött személyekről. Ezzel kapcsolatban Köves Slomó a Kibic kérdésére küldött válaszában arról tájékoztatott, hogy egy levélváltás során azóta már tisztázták az információáramlással kapcsolatos félreértéseket.

Ezt megerősítette Danks Emese, a Mazsihisz kommunikációs vezetője által a lapunkhoz eljuttatott válasz is, amelyből kiderül, hogy Heisler András levélben kereste meg az EMIH elnökét, hogy adjon tájékoztatást a náluk kialakult fertőzésekről annak érdekében, hogy a közösségek között átjárók védelmében, szakmai szinten együtt tudjanak működni. A levélre érkezett válasz, ám a Mazsihisznél továbbra is várják az operatív munkában résztvevők jelentkezését.

A járvány márciusi első hulláma elkerülte a hazai zsidó közösségeket. Akkor a Mazsihisz már a hónap első felében, az EMIH pedig egy héttel később bezárta a zsinagógáit. Az oktatás, illetve a közösségi események pedig az online térbe szorultak. Az EMIH által fenntartott Olajág Otthonok egyik intézményében ugyan többen megfertőződtek, illetve elhunytak a vírus következményeként kialakult szövődmények miatt, ami az idősotthonok működésének egyik sajnálatos velejárója volt világszerte. A zsinagógákat és más közösségi helyszíneket azonban elkerülte a vírus.

Köves Slomó a korábban már említett írása szerint az Olajág Otthonokban az első hullámot követően nem történtek további megbetegedések. A zsinagógákról a fentiek szerint ez már nem mondható el. A Mazsihisz lapunkkal azt közölte, hogy a saját közösségeikben, illetve a Szeretetkórházban jelenleg nincs fertőzött személyről tudomásuk. 

A Mazsihisz egyelőre zárva tartja a budapesti zsinagógáit, ezen kívül pedig további intézkedéseket léptetettek életbe. Többek között a Síp utcai székház egész területén kötelezővé tették a maszk viselését, illetve szigorították az épületbe történő belépés feltételeit. „A Mazsihisz Krízis Menedzsmentje folyamatosan követi és értékeli a kialakult helyzetet, valamint mindent elkövetünk annak érdekében, hogy közösségünk tagjait lehetőségeinkhez mérten megvédjük a fertőzéstől” – írja a Kibicnek küldött válaszában Danks Emese.

További két hétre zárva maradnak a budapesti zsinagógák – Kibic Magazin

A Mazsihisz augusztus 24-ig meghosszabbítja a fővárosi zsinagógák zárva tartását, közölte a szervezet. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség vezetése a szervezet krízismenedzsmentjének szakmai ajánlását figyelembe véve úgy határozott, hogy újabb két héttel, augusztus 24-ig meghosszabbítja a zsinagógák zárva tartását, olvasható a szervezet közleményében.

Az EMIH részéről jelenleg az összes, beleértve a vidéki zsinagógákat is zárva tartják, közölte lapunkkal Köves Slomó. Amit némileg árnyalhat Oberlander Báruch rabbi a zsido.com-on ma megjelent írása, amely szerint a Vasvári Pál utcai zsinagóga, illetve a Dohány utcai iskola udvarán tartanak istentiszteleteket a Vasvári és a Keren Or közösségek tagjai számára. A szabadtéri imákhoz viszont kötelezővé tették a maszkviselést. 

Tóth Gábor a fentebb már idézett interjúban arról beszélt, hogy a további fertőzéseket megelőzendő, amennyiben ismét szükségessé válik, folytatják önerőből a tesztelést, illetve segítséget és tájékoztatást nyújtanak a hitközség tagjainak. Folyamatos az intézmények fertőtlenítése, a nyitást követően pedig az eddiginél is szigorúbb higiéniai intézkedéseket terveznek bevezetni.

(Cikkünk egy korábbi verziójában tévesen állítottuk, hogy Glitzenstein Sámuel rabbi lélegeztetőgépes kezelésre szorult, illetve, hogy a Zsilipben is Belgiumból érkezett vendékeket fogadtak. Az érintettektől elnézést kérünk.)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp