Közösségi összefogással tették rendbe egy Győr melletti település zsidó temetőjét

Helyi civilek tisztították meg a méteres gyomnövényektől és a bedobált szeméttől a zsidó temetőt Bezin.

A Győrtől nagyjából 20 km távolságra található Bezi zsidó temetőjét benőtte a gaz, a Kisalföld beszámolója szerint nemrég még sűrű bodzabokor, derékig érő csalán és ördögcérna burjánzott a borostyánnal benőtt sírok között. Egy helyi egyesület tagjai azonban úgy döntöttek, megtisztítják a temetőt a növényzettől, hogy az odalátogatók hozzáférhessenek a sírokhoz.

Burányi Zoltánné a már megtisztított zsidó temetőben Bezin (Fotó: Kisalföld)

A lapnak nyilatkozó Burányi Renáta Éva arról beszélt, hogy a lopások miatt több síremlék eltűnt vagy megrongálódott, ezért korábban már fallal vették körbe a zsidó temetőt. Két évvel ezelőtt az egyesület tagjai nyomozni kezdtek, hogy kihez tartozik a temető területe. Így jutottak el a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez (Mazsihisz), amelytől azt kérték, hogy a Bezi Szabadidős és Lovas Sportegyesület vehesse gondozásába a temetőt.

A Mazsihisz anyagi támogatást is felajánlott a temető rendbetételéhez, de az egyesület csak eszközöket kért a sűrű növényzet eltávolításához. Így egy jó minőségű fűkasza segítségével állhattak neki a munkának. Burányi Renáta Éva a szüleivel együtt hét napon keresztül dolgozott a terület megtisztításán. Nem csak a gyomot számolták fel, de a bedobált szemetet is összeszedték, bár a szemetelés problémája nem szűnt meg teljesen.

A jövőben a kidőlt vagy megrongálódott sírokat is szeretnék rendbehozni, mivel az itt nyugvók többségének már nincs a településen hozzátartozója, aki ezt meg tudná tenni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp