Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Donald Trump amerikai elnök közleménye szerint a két ország a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytat majd és kétoldalú megállapodásokat fog aláírni. Izrael pedig felfüggeszti a tervezett ciszjordániai annektálást.

Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren csütörtökön.

Az elnök megfogalmazása szerint az Egyesült Államok két „nagyszerű barátja” között „történelmi békemegállapodás” született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. Ezzel Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel.

A közös nyilatkozatot Donald Trump amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az emírségek koronahercege, trónörökös írta alá.

Donald Trump közzétette a teljes nyilatkozatot, amelyből kiderült, hogy az érintett országok a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytatnak és kétoldalú megállapodásokat írnak alá. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését is.

„A történelmi jelentőségű diplomáciai áttörés elősegíti majd a megbékélést a közel-keleti térségben, és bizonyítéka a merész diplomáciának, a három vezető víziójának és az Egyesült Arab Emírségek és Izrael bátorságának” – szögezték le a közös nyilatkozat aláírói. Hangsúlyozták azt is, hogy „mindhárom ország közös kihívásokkal néz szembe, és a mai történelmi eredmény mindhármójuk javára válik majd”.

Izrael az Egyesült Arab Emírségekkel közösen száll harcba a koronavírus ellen – Kibic Magazin

Izraelnek és az Egyesült Arab Emírségeknek nincsenek ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatai, a koronavírus elleni védekezés azonban tudományos együttműködésre késztette a két országot. Az Egyesült Arab Emírségek hivatalos hírügynöksége csütörtökön jelentette be, hogy szerződést kötött két izraeli céggel a kutatás- és technológiafejlesztés területén folytatandó együttműködésről, amely elősegíti a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

A Fehér Ház Ovális Irodájában tartott tájékoztatón az amerikai elnök ismertette a közös nyilatkozatban foglaltakat. Jelen volt Jared Kushner, Trump tanácsadója, Robert O’ Brien nemzetbiztonsági tanácsadó, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete is.

David Friedman elmondta: a békemegállapodást Ábrahám Egyezménynek nevezték el. Trump nevetve hozzátette: szívesen nevezte volna el Trump-egyezménynek, „de ezt a média nem értette volna meg”.

Jared Kushner kiemelte: a békemegállapodás annak köszönhető, hogy hosszú évtizedek után sikerült újszerű módon megközelíteni a térség problémáit. Ezt Kushner Donald Trump szokványostól eltérő válságkezelési megközelítéseinek tudta be. Kushner szinte szó szerint megismételte a közös közleményben foglaltak egyik kitételét, miszerint a térség stabilitását a diplomáciai erőfeszítések mellett a nagyobb gazdasági integrációval és a szorosabb biztonságpolitikai együttműködéssel lehet elősegíteni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp