Több mint 150 zsidó sírkövet találtak egy lengyel város piactere alatt

Valószínűleg ez az elmúlt időszak legnagyobb sírkő felfedezése. 100 sírkő még egyben maradt meg, 50-et kisebb darabokra törtek össze a nácik, hogy ezekkel töltsék ki az út alapjaiban lévő hézagokat.

A sírkövekre az aszfalt alatt bukkantak rá Leżajsk városában, amelyek nagyjából 80 éve kerülhettek erre a helyre.

A köveket egy júniusban kezdődött építkezés során vették észre, majd az önkormányzat épületébe szállították őket. Várhatóan a zsidó közösséggel való konzultáció után derül ki, hogy mi lesz a sírkövek végleges sorsa, írja a jta.org.

1918 és 1939 között Leżajskban 5000 ember élt, a lakosok 90%-a zsidó volt a Jad Vashem Múzeum adatai szerint. Sok zsidót sikerült megmenteni közülük, mivel a város közel feküdt ahhoz a területhez, amely a német és a szovjet okkupációs zónákat választotta el egymástól Lengyelország 1939-es lerohanása után.

A német sok helyi zsidó a szovjet zónába küldtek, ahonnan sokakat Oroszország belsőbb területeire száműztek. A keleti front 1941-es megnyitásakor ez szerencsés helyzetnek bizonyult, amikor a nácik megnyitották a keleti frontot Szovjetúnió irányába.
A németek a városban maradt 350 zsidó gettóba zárták, közülük sokakat kivégeztek a helyi temetőben, írja a Daily Mail, amely szintén beszámolt az eseményről.


A piactér újrakövezésekor a nácik úgy döntöttek, hogy a hely zsinagóga tégláit használják majd erre a célra, amely ekkorra már leégett.

Amikor kifogytak a téglákból, a németek a zsidó temetőben található sírköveket kezdték az építkezésre hordani. Egyébként jellemző volt mind a náci, mind a komminsta rezsimekre, hogy építőanyagnak használták a zsidó sírköveket Kelet- és Közép-Európában.

Néhány sírkőnek még látszanak az eredeti színei – kék, zöld, sárga és piros feliratok állnak rajta.


Az egyiken arany betűs szöveg áll, amely előzetes spekulációk szerint a haszid mozgalom egyik alapítójának Elimelech Weissblum rabbinak a sírja lehet. A városba minden évben több ezer haszid zsidó látogat, hogy imádkozzon a rabbi sírjánál, amely a háború alatt elpusztult, de később új emlékhelyet állítottak a számára.

De Leżajsk-ba már soha többé nem tért vissza a régi zsidó közösségi élet a holokauszt után, és ezzel véget ért a zsidók több évszázados jelenléte a városban.

A 3,3 milliós lengyel zsidó kisebbség 90%-a teljesen eltűnt a holokauszt során.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp