Ritkaság: 5 ikerpár született egy napon ugyanabban az izraeli kórházban

Egyesek szerint baby boom-ra lehet számítani a koronavírus járvány miatt, amely 9 hónappal a karantén után, nagyjából decemberben tetőzhet.

A Sááré Cedek Kórház szülészeti osztályán egyetlen nap alatt 5 anya szült ikreket, ami nagy ritkaságnak számít Izraelben is. Vannak, akik azt gondolják, hogy az ikerpárok már a decemberre várható baby boom előhírnökei.

A legutóbbi nagy babyboom 2018 nyarán volt, és elképzelhető, hogy hamarosan itt lesz az újabb is.

Izrael lakossága dinamikusan nő, 2019-ben 196000 gyermek született az év során, a termékenységi ráta anyánként 3,09 gyerek , amely messze a legmagasabb szám a 34 államból álló OECD országok között. A zsidó államban a világon az egyik legalacsonyabb az újszülöttek elhalálozásának száma, 1000 születésre mindösszesen 3 haláleset jut.

Izraelben egyébként az 1970-es években 4 gyerek/anya  volt a termékenységi ráta, amely 1999-re 2,9-re esett vissza, majd lassan visszakúszott a jelenlegi helyre. Az OECD országokban átlagosan 1,7 gyerek, Magyarországon 1,51 gyerek jut egy anyára.

A előrejelzések szerint, ha ez a tendencia folyatódik, a népességnövekedés 2048-ra, a zsidó állam születésének 100-dik évfordulójára elérheti a 15 millió főt Izraelben. Jelenleg több mint 9 millióan élnek a zsidó államban, ebből 6,74 millió a zsidó és 1,9 millió az arab lakos.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp