Épségben megúszta a robbanást Bejrút egyetlen zsinagógája

Ez a kép Bejrút egyetlen zsinagógájáról készült, és ha minden igaz, akkor csak kisebb károk keletkeztek a 95 éves épületen a városban történt robbantás során.

A Magen Abrahám zsinagógát bemutató képet múlt hét csütörtökön tette közzé a Facebook-on egy Libanoni Zsidó Közösségi Tanács nevű csoport. Azonban Libanonban nincs szervezett zsidó közösség a jta.org szerint, és csak nagyon kevés zsidó él itt.

A bejrúti kikötő raktárépületében kedd délután 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amit évekkel ezelőtt foglaltak le a libanoni vámhatóságok egy hajóról. A szörnyű katasztrófában 157-en meghaltak, ötezernél is többen megsebesültek, rengeteg épület súlyosan megsérült, több mint háromszázezren otthon nélkül maradtak.

A zsinagógáról készült fotón egy kis törmelék és por látható a földön, de a falak nem repedtek meg, és úgy tűnik, az ablakok is épek maradtak.

A robbanás a zsinagógától 1,6 kilométerre történt múlt hét kedden. Az első hírek arról szóltak, hogy a zsinagóga is súlyosan megrongálódott, sőt volt, aki szerint teljesen elpusztult.

korábbi fotó a zsinagógáról

A zsinagógát tavaly nyitották meg ismét több évig tartó felújítási munkálatok után.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp