Épségben megúszta a robbanást Bejrút egyetlen zsinagógája

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Ez a kép Bejrút egyetlen zsinagógájáról készült, és ha minden igaz, akkor csak kisebb károk keletkeztek a 95 éves épületen a városban történt robbantás során.

A Magen Abrahám zsinagógát bemutató képet múlt hét csütörtökön tette közzé a Facebook-on egy Libanoni Zsidó Közösségi Tanács nevű csoport. Azonban Libanonban nincs szervezett zsidó közösség a jta.org szerint, és csak nagyon kevés zsidó él itt.

A bejrúti kikötő raktárépületében kedd délután 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amit évekkel ezelőtt foglaltak le a libanoni vámhatóságok egy hajóról. A szörnyű katasztrófában 157-en meghaltak, ötezernél is többen megsebesültek, rengeteg épület súlyosan megsérült, több mint háromszázezren otthon nélkül maradtak.

A zsinagógáról készült fotón egy kis törmelék és por látható a földön, de a falak nem repedtek meg, és úgy tűnik, az ablakok is épek maradtak.

A robbanás a zsinagógától 1,6 kilométerre történt múlt hét kedden. Az első hírek arról szóltak, hogy a zsinagóga is súlyosan megrongálódott, sőt volt, aki szerint teljesen elpusztult.

korábbi fotó a zsinagógáról

A zsinagógát tavaly nyitották meg ismét több évig tartó felújítási munkálatok után.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp