Egyik legnagyobb vallástudósát veszítette el a zsidóság

A múlt héten elhunyt Adin Steinsaltz rabbi, aki a modern Izrael egyik legnagyobb szellemi alkotója volt. Azt vallotta: a Talmud mindenkihez szól, mindenkinek el kell juttatni.

Adin Steinsaltz ugyan egy világi családban született Jeruzsálemben 1937-ben, tizenéves korában azonban a zsidóvallás felé fordult. A tórai tanulmányok mellett a Héber Egyetemen matematikát, fizikát, kémiát is hallgatott, így a zsidó hagyományokon kívül világi tudásban is komoly ismeretekkel rendelkezett. Egy valódi polihisztor tudós volt, írja az Izraelinfo.

Adin Steinsaltz rabbi

Steinsaltz rabbi az egyik legtermékenyebb tudós volt Izraelben. A Babilóniai Talmud valamennyi traktátusának közérthető, az Izraelben beszélt héber nyelven szerkesztett fordításáért és magyarázatáért 1988-ban megkapta az állam legrangosabb díját, az Izrael-díjat. Hiánypótló, monumentális munkáját angolra, franciára, oroszra és spanyolra is lefordították.

Élete során több mint 60 könyvet írt. Nemzeti-vallásos jesivák és intézmények elnöki feladatát is ellátta. A Chabad haszid mozgalom híve volt.

Adin Steinsaltz a múlt héten hunyt el akut tüdőgyulladás következtében. Utolsó útjára a járványügyi intézkedések miatt csak a családja kísérhette el. 83 éves volt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp