Virtuálisan bejárható a nagykanizsai zsinagóga

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A város turisztikai fellendítésének érdekében hamarosan létrejövő alkalmazáshoz készült el több nevezetesség, köztük a zsinagóga háromdimenziós épületbejárása.

A virtuálisan bemutatandó épületek között szerepel a Thúry György Múzeum, az Alsóvárosi templom és a közel kétszáz éves zsinagóga, írja beszámolójában a zsido.com. A 3DIM együttműködő partnere, a Fantastigo felkérésére készítette el a zsinagóga „beszkennelését”, amit erre a linkre kattintva lehet megtekinteni.

A nagykanizsai zsinagóga belülről

A portál írásából az is kiderül, hogy a nagykanizsai zsinagógát 1821-ben avatták fel. A ma is látható frigyszekrényt pedig Dr. Horschetzky Mór, a korszak megbecsült orvosa és Tachauer nagykereskedő rendelte meg egy évvel korábban a bécsi Hoffmann és Preiszach cégtől. Az épületet a 19. században folyamatosan bővítették, orgona és több karzat is került a zsinagógába.

A főbejáratnál 1921-ben állították fel a 77 hősi halált halt első világháborús nagykanizsai izraelita katona emlékművét. 1944-ben a zsidókat a városi gettóba zsúfolták, majd az országban az elsők között deportálták őket Auschwitzba.

Nagykanizsában ugyan működik zsidó hitközség, a rossz állapotban lévő zsinagógát azonban már egy ideje nem használják. A virtuális bejárást készítők az oldalukon meg is jegyezték, hogy az épület rossz állapota miatt csak az oldalsó bejáraton tudtak bemenni a zsinagógába, a felső szintekre való közlekedés viszont csak az épület másik oldaláról volt lehetséges.

A zsido.com cikke egy érdekességre is felhívja a figyelmet, miszerint a virtuális bejáráson, a második emeleti, déli női karzaton négy cirill betűs felirat látható. Közöttük idézet Sztálintól és részlet az 1944–1977 között használt szovjet himnuszból.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp