Nagykövetségeken házasodhatnának azok, akiket nem hajlandó összeadni a rabbinátus

Ma van tu beáv, a zsidó Valentin-nap, amikor a legjobb dolog összeházasodni. Sok izraelinek azonban a koronavírus miatt jelenleg nincs erre lehetősége. Nekik segítene egy új törvényjavaslat.

Izraelben évente több mint 3000 esküvőt tartanak a rabbinátuson kívül, és az izraeli párok nagyjából 20 százaléka külföldön házasodik össze. Az országban hivatalosan csak egyházi esküvőt lehet tartanai, így a zsidó párok kizárólag a rabbinátus jóváhagyásával házasodhatnak.

Áv hónap 15: a szabad párválasztás ünnepe – Kibic Magazin

“A Talmud szerint, akinek nem volt felesége, ekkor ment ki magának párt választani.” Radnóti Zoltán, a MAZSIHISZ Rabbitestületének elnöke írását ajánljuk az örömünnep alkalmából. Telihold… Böjtnap után egy héttel… Ránk köszönt a nap, amit napjainkban, Izraelben “Jom haahava”-nak, a szerelem napjának nevezik, ám a talmudi hagyományban még ” tu beáv “-ként találkozunk vele.

Az ortodox rabbinátus azonban csak azokat adja össze, akik szerintük zsidónak számítanak. Másoknak, például az LMBTQ-embereknek csak külföldön van lehetőségük egybekelni. A koronavírus-járvány miatt viszont ez utóbbi út nem járható azon párok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak a rabbintáus intézményén belül összeházasodni.

Erre a problémára próbál megoldást találni Saren Haszkel, a Likud országgyűlési képviselője azzal a múlt héten benyújtott törvényjavaslattal, ami szerint izraeli párok házasodhatnának az idegen országok nagykövetségein Izraelben. A törvényjavaslat kimondaná, hogy a nagykövetségek nem számítanak izraeli területnek, így ott nem érvényes a rabbinátus hatásköre. Az ott egybekelt párokat pedig házasnak ismerné el az állam, csakúgy mint a külföldön megkötött polgári esküvők esetében.

Haszkel már próbálkozott hasonló javaslattal két évvel ezelőtt, akkor azonban a törvényjavaslatot nem terjesztették fel szavazásra a Kneszetben. A képviselő szerint nem igazságos, hogy a törvények nem teszik lehetővé a polgári esküvőt, és hogy sokaknak ezért külföldre kell utazniuk ahhoz, hogy összeházasodhassanak. A járvány miatt pedig sokan már öt hónapja nem teljesíthetik be szerelmüket, olvasható Haszkel indoklásában.

Izraeli jogvédő szervezetek szerint a törvényjavaslat viszont problémás, mivel azt sugallja, hogy az egyetlen probléma az, hogy az izraeliek, akiket a rabbinátus nem hajlandó összeadni, most csak a járvány miatt nem tudnak összeházasodni. A valódi probléma viszont az, hogy az izraeli kormányok nem akarják megtörni a rabbinátus monopóliumát a házassági intézmény felett. Haszkel javaslata is csak a jelenlegi helyzetet erősíti, ahelyett, hogy valódi megoldást kínálna a házasodni vágyók számára.

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp