Bejrúti robbanás: Izrael humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak 

Eddig 78 halottja és több ezer sebesültje van tegnap esti robbanásnak. Az izraeli kórházak sérülteket is befogadnának, amennyiben a libanoni kormány elfogadná a segítséget.

Hassan Diab libanoni miniszterelnök szerint 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amit 2013 óta tároltak megfelelő óvintézkedések nélkül a bejrúti kikötőben. A hatalmas robbanás, amit még Cipruson is hallani lehetett komoly károkat okozott a városban. 

Eddig 78 halottról és 4000 sérültről tudni, de sok ember eltűnt a romok alatt. A mentést nehezíti, hogy a korona-vírus járvány miatt már így is túlterheltek a kórházak. 

Az izraeli kormány az ENSZ, a UNIFIL és Franciaország közvetítésével humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak. Az izraeli hadsereg szóvivője úgy nyilatkozott, hogy most félre kell tenni a két ország közötti konfliktust. Reuben Rivlin, Izrael állam elnöke pedig a Twitteren üzente meg:

„Osztozunk a libanoni nép fájdalmában ezekben a nehéz időkben, és segítő kezet ajánlunk neki.”

A segítség elsősorban orvosi eszközöket és a mentéshez szükséges felszerelést foglalná magában, de vizsgálják a lehetőséget, hogyan lehetne a hadsereg mentőalakulatát is Bejrútba küldeni. Több észak-izraeli kórház jelezte, hogy készen állnak arra, hogy sérülteket fogadjanak be. 

Ez a földrajzi közelség miatt akár logikus lépés is lehetne, azonban az izraeli kormány arra számít, hogy Libanon a két ország közötti konfliktus miatt nem fogja elfogadni az általa felajánlott segítséget.

(Ynet, Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp