Bejrúti robbanás: Izrael humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Eddig 78 halottja és több ezer sebesültje van tegnap esti robbanásnak. Az izraeli kórházak sérülteket is befogadnának, amennyiben a libanoni kormány elfogadná a segítséget.

Hassan Diab libanoni miniszterelnök szerint 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amit 2013 óta tároltak megfelelő óvintézkedések nélkül a bejrúti kikötőben. A hatalmas robbanás, amit még Cipruson is hallani lehetett komoly károkat okozott a városban. 

Eddig 78 halottról és 4000 sérültről tudni, de sok ember eltűnt a romok alatt. A mentést nehezíti, hogy a korona-vírus járvány miatt már így is túlterheltek a kórházak. 

Az izraeli kormány az ENSZ, a UNIFIL és Franciaország közvetítésével humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak. Az izraeli hadsereg szóvivője úgy nyilatkozott, hogy most félre kell tenni a két ország közötti konfliktust. Reuben Rivlin, Izrael állam elnöke pedig a Twitteren üzente meg:

„Osztozunk a libanoni nép fájdalmában ezekben a nehéz időkben, és segítő kezet ajánlunk neki.”

A segítség elsősorban orvosi eszközöket és a mentéshez szükséges felszerelést foglalná magában, de vizsgálják a lehetőséget, hogyan lehetne a hadsereg mentőalakulatát is Bejrútba küldeni. Több észak-izraeli kórház jelezte, hogy készen állnak arra, hogy sérülteket fogadjanak be. 

Ez a földrajzi közelség miatt akár logikus lépés is lehetne, azonban az izraeli kormány arra számít, hogy Libanon a két ország közötti konfliktus miatt nem fogja elfogadni az általa felajánlott segítséget.

(Ynet, Times of Israel)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp