Sáskákkal etetné a világot egy izraeli cég

A Hargol FoodTech igazgatója szerint lassan kimerülnek a rendelkezésre álló fehérjeforrások. A megoldást pedig az ízeltlábúak fogyasztásának elterjedése jelentheti.

Az egész világon fenntartható élelmiszerként tenné elérhetővé az ízeltlábúakat az áruházak polcain a Hargol FoodTech elnevezésű izraeli cég, derül ki az Euronews riportjából. A hírcsatornának nyilatkozott Dror Tamir, a cég igazgatója, aki elmondta, hogy a fehérjeigény egyre csak növekedni fog az elkövetkező évtizedekben, viszont a jelenleg még rendelkezésre álló fehérjeforrások lassan kimerülnek.

Tamir szerint az állati eredetű fehérjék kitermelése súlyosan károsítja a környezetet, vizet fogyaszt és üvegházhatást okozó gázokat generál. A növényi eredetű fehérjék előállítása pedig túlzottan sok munkával jár, ráadásul nem is olyan egészséges a fogyasztásuk.

Tamir hat évvel ezelőtt jött rá arra, hogy a szöcskék és a sáskák fogyasztása lehet a megoldás erre a problémára. Az AFP-nek nyilatkozva arról is beszélt, hogy a feldolgozatlan sáskák több mint 70 százalékban fehérjét tartalmaznak az összes aminosavval és egyéb tápanyagokkal, telített zsír és koleszterin nélkül.

A cégvezető saját becslése szerint nagyjából két és fél milliárd ember fogyaszt világszerte rovarokat, leginkább szöcskéket a rendszeres étrendje részeként. A legtöbb rovart fogyasztó ember azonban a fejlődő országokban él, a nyugati világban egyelőre még erős az undorfaktor az ízeltlábúakkal szemben.

Ezért a Hargol port készít a sáskákból, hogy ilyen formában más ételekhez keverve bárki számára könnyen fogyaszthatóvá váljanak a rovarok. Az eljárás során a sáskákat három hónapon át búzafűvel etetik, mielőtt lehűtenék, elpusztítanák, majd megsütnék őket.

A rovarok fogyasztásával kapcsolatban azonban vallási kérdések is felmerülnek, például, hogy egyáltalán kósernek számítanak-e a szöcskék, illetve a sáskák. A Tóra szerint a szöcskék és sáskák egyes fajtái kóserek ugyan, mások viszont nem azok. A jemeni és észak-afrikai zsidók már generációk óta esznek sáskákat, az európai, askenázi zsidók étkezési hagyományaiban azonban nem szerepelnek rovarok.

Kóser szöcskékkel oldanák meg a világ élelmezési problémáit – Kibic Magazin

Egy izraeli vállalkozás az általuk kifejlesztett eljárásnak köszönhetően egész évben képes szöcskéket tenyészteni, és ellátni velük élelmiszerhiánytól szenvedő régiókat. A szöcskék ugyanis fehérjékben és vitaminokban gazdag tápláléknak számítanak, ráadásul még kóser fajtáik is vannak. A szöcskék táplálkozásra nagyon is alkalmas rovarok, nagyjából egymilliárd ember fogyasztja őket világszerte.

Az izraeli főrabbinátus egyik tagja, Eliezer Simcha Weisz a hírügynökség kérdésére válaszolva azt közölte, hogy egy igen összetett kérdésről van szó. Jelenleg is zajlik a vita a rabbinátuson belül arról, hogy kaphatnak-e kósersági pecsétet az ilyen termékek.

Weisz rabbi úgy véli, hogy ha pozitív döntés is születik az ügyben, attól még lesznek olyan közösségek, amelyek nem fogják elfogadni a sáskák fogyasztását. Másrészt pedig akár egy helyi rabbi is engedélyezheti a terméket, nem kell feltétlenül a főrabbinátus döntését kivárni.

Tamir abban reménykedik, hogy a sáskái végül megkapják a főrabbinátus támogatását. Egyelőre pedig Izrael legnagyobb élelmiszeripari cégével, a Tnuvával tervez együttműködést, hogy már ez év végén közösen kezdjenek sportolóknak szánt sáskafehérje-por gyártásába.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp