Pokolgépes merényletet akadályozott meg az izraeli hadsereg az északi határon

Az izraeli hadsereg a szíriai határnál megölt négy határsértőt, akik pokolgépet próbáltak elhelyezni a határ izraeli oldalán. A hadsereg videót tett közzé az esetről.

A hadsereg által közzétett videofelvételek szerint egy négytagú csoport, amelynek legalább egy tagja fegyveres volt, a határhoz ment, ahol robbanószerkezeteket kezdtek telepíteni. Az izraeli katonaság a légierő segítségével rakétacsapást mért rájuk.

Az incidens a Golán-fennsík déli részén, Eliad település közelében történt éjszaka. A támadás helyszínén korábban, a szíriai polgárháború idején Izrael tábori kórházat működtetett a Szíriából érkezett sebesültek megsegítésére.

A katonai szóvivő közlése szerint egyelőre nem világos, hogy melyik katonai szervezethez tartoztak a határsértők, de feltételezik, hogy az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollahhoz, amely állásokat épített ki az elmúlt két évben ebben a térségben.

„Az izraeli hadsereg a szíriai rezsimet teszi felelőssé minden, a területén történt eseményért, és nem engedi meg Izrael szuverenitásának bármilyen megsértését” – szögezte le a katonai szóvivő.

Izrael északi határán feszült helyzet alakult ki az utóbbi időkben, miután Damaszkuszban mintegy két héttel ezelőtt egy légicsapásban megölték a Hezbollah egyik harcosát. A szervezet bosszút esküdött, mire Izrael a libanoni határon megemelte a készültség szintjét.

Néhány nappal a damaszkuszi támadás után egy Hezbollah-osztag behatolt Izrael területére a libanoni határnál a vitatott hovatartozású Seba ültetvényeknél, majd visszavonult, miután az izraeli hadsereg tüzet nyitott rájuk. A Hezbollah tagadta részvételét az incidensben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp