A zsidó és a roma áldozatokat ugyanabban a gázkamrában pusztították el

24 órás megemlékezést tartanak a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a Nehru parton található emlékműnél. Fahidi Éva részvételével kezdődött az áldozatok neveinek felolvasása.

Virrasztással egybekötött megemlékezést tartanak a roma holokauszt emléknapján, számolt be az eseményről a Népszava. A 24 órán át tartó megemlékezést a Phiren Amenca (Járj velünk), budapesti székhelyű nemzetközi ifjúsági szervezet, illetve a RomNet hírportál szervezte a roma holokauszt áldozatainak emlékművénél, a IX. kerületi Nehru parton.

Fahidi Éva a roma holokauszt emléknapján tartott megemlékezésen (Fotó: RomaNet/Facebook)

Az eseményen közel 12 ezer áldozat nevét olvassák fel, ami csak töredéke a náci üldöztetés összes roma áldozatának. Herfort Marietta, a Phiren Amenca igazgatója a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy az áldozatok neveinek felolvasása szimbolikus módja a megemlékezésnek. A meggyilkoltaknak ugyanis nincsen sírja, fejfája, de a nevük megemlítése lehetőséget teremt, hogy emlékezzünk rájuk.

A szombat délutántól vasárnap délutánig folyamatosan tartó felolvasással azt is érzékeltetni szeretnék, hogy milyen sok ártatlan ember, köztük sok-sok gyermek lett áldozata a nácizmusnak és a szélsőséges ideológiának.

A rendezvényen roma és nem roma fiatalok, művészek, közszereplők, civil szervezetek tagjai váltják egymást. Végezetül pedig egy általános iskolás korú roma származású kislány és egy zsidó kisfiú olvassa fel a neveket: jelképezve, hogy az áldozatokra való emlékezést tovább kell adni a következő nemzedékeknek.

Az első neveket Fahidi Éva olvasta fel, aki maga is a holokauszt túlélője. A Népszava tudósítása szerint a felolvasás előtt Fahidi Éva a közös tragédiára utalva hangsúlyozta, hogy a zsidó és a roma áldozatokat ugyanabban a gázkamrában pusztították el.

Fahidi Éva után Karácsony Gergely főpolgármester következett. Vállalta a közreműködést Nemcsák Károly színész, a József Attila Színház igazgatója és – többek között – Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetője is.

Gordon Gábor és Fahidi Éva a roma holokauszt emléknapján tartott megemlékezésen (Fotó: Gordon Gábor/Facebook)

A Cigány Világszövetség 1972-ben, párizsi kongresszusán hozott határozatot arról, hogy augusztus 2-a legyen a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja. Emlékezve arra, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ra virradóra egyetlen éjszaka alatt több mint 4 ezer romát – főként nőket és gyermekeket – gyilkoltak meg a nácik Auschwitzban.

A Népszava cikke szerint arról, hogy hány roma áldozata volt Magyarországon és Európában a náci üldöztetésnek, igen eltérő adatok állnak rendelkezésre. A megemlékezés szervezői ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a romákkal szembeni gyűlölet 1945-ben nem ért véget.

„Éppen ezért feladatunk, hogy a cigányellenesség ellen hazai, nemzetközi és politikai szinten is elköteleződjünk, és felszámoljuk azt”

– hangsúlyozták.

A megemlékezés ezen a linken követhető élőben:

IBM Video Streaming

Ustream.Tv: Live streaming and video

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp