Netanjahu lett az utolsó vacsora főszereplője a Rabin téren

A miniszterelnököt ábrázoló bábu izraeli zászlós tortát vacsorázik. Egyre gyakoribbá válnak a kormányellenes tüntetések Izraelben, kedd éjjel pedig ismeretlenek a tüntetőkre támadtak Tel-Avivban, öt sebesült demonstrálót kórházba kellett szállítani.

Szerda reggel egy “utolsó vacsorá”-nak nevezett makett fogadta a Rabin téren a város lakóit.

A nagy étkezőasztaltra gyümölcsök, borosüvegek, pezsgő és sütemények kerültek. Az asztal közepén Benjamin Netanjahu miniszterelnök alakja foglal helyet, egyedül, egy izraeli zászló alakú tortát fogyasztva.

Itáj Zalait, a kompozíciót létrehozó művész a ynetnek azt mondta, hogy a jelenet jelképezheti Netanjahu vagy a demokrácia utolsó vacsoráját is. Az üres székek Zalait szerint azt jelzik, hogy nincsenek mellette olyan miniszterek, akikben meg lehetne bízni.

“Miközben az ország vezetője egyedül élvezi ezt a hatalmas bőséget, egymillióan munkanélküliek, az emberek éhesek, elvesztették bevételeiket, s nagy részük a kultúra világában dolgozott. Közülük többen segítettek az alkotásban” – mondta Zalait, aki már máskor is létrehozott politikai tartalmú, alkalmi köztéri szobrokat.

Eközben folytatódnak a kormányellenes tüntetések, kedd éjjel ismeretlenek a tüntetőkre támadtak Tel-Avivban, öt sebesült demonstrálót kórházba kellett szállítani.

A mintegy ezerfős tüntetés Amir Ohana belbiztonsági miniszter otthona közelében kezdődött kedd este, ahol a tüntetőkkel szembeni, korábbi erőszakos rendőri fellépés ellen tiltakoztak.

A civilruhás támadók a Cinemateque nevű művészmozi környékén léptek akcióba, paprikasprayvel fújtak le, botokkal, boxerekkel, üvegpalackokkal vertek tüntetőket, amit sokan rögzítettek telefonjuk kamerájával. A nyilvánosságra került videofelvételek egy részén felismerhetők és azonosíthatók a verekedők, de eddig nem történtek őrizetbe vételek.

Izraelben az utóbbi hetekben szinte mindennapossá váltak a kormány és a kormányfő elleni tüntetések. A tiltakozók a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra adott kormányzati választ bírálják, s azzal vádolják Izrael több mint egy évtizede hatalmon lévő vezetőjét, hogy rombolja az ország demokratikus hagyományait.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp