Netanjahu lett az utolsó vacsora főszereplője a Rabin téren

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A miniszterelnököt ábrázoló bábu izraeli zászlós tortát vacsorázik. Egyre gyakoribbá válnak a kormányellenes tüntetések Izraelben, kedd éjjel pedig ismeretlenek a tüntetőkre támadtak Tel-Avivban, öt sebesült demonstrálót kórházba kellett szállítani.

Szerda reggel egy “utolsó vacsorá”-nak nevezett makett fogadta a Rabin téren a város lakóit.

A nagy étkezőasztaltra gyümölcsök, borosüvegek, pezsgő és sütemények kerültek. Az asztal közepén Benjamin Netanjahu miniszterelnök alakja foglal helyet, egyedül, egy izraeli zászló alakú tortát fogyasztva.

Itáj Zalait, a kompozíciót létrehozó művész a ynetnek azt mondta, hogy a jelenet jelképezheti Netanjahu vagy a demokrácia utolsó vacsoráját is. Az üres székek Zalait szerint azt jelzik, hogy nincsenek mellette olyan miniszterek, akikben meg lehetne bízni.

“Miközben az ország vezetője egyedül élvezi ezt a hatalmas bőséget, egymillióan munkanélküliek, az emberek éhesek, elvesztették bevételeiket, s nagy részük a kultúra világában dolgozott. Közülük többen segítettek az alkotásban” – mondta Zalait, aki már máskor is létrehozott politikai tartalmú, alkalmi köztéri szobrokat.

Eközben folytatódnak a kormányellenes tüntetések, kedd éjjel ismeretlenek a tüntetőkre támadtak Tel-Avivban, öt sebesült demonstrálót kórházba kellett szállítani.

A mintegy ezerfős tüntetés Amir Ohana belbiztonsági miniszter otthona közelében kezdődött kedd este, ahol a tüntetőkkel szembeni, korábbi erőszakos rendőri fellépés ellen tiltakoztak.

A civilruhás támadók a Cinemateque nevű művészmozi környékén léptek akcióba, paprikasprayvel fújtak le, botokkal, boxerekkel, üvegpalackokkal vertek tüntetőket, amit sokan rögzítettek telefonjuk kamerájával. A nyilvánosságra került videofelvételek egy részén felismerhetők és azonosíthatók a verekedők, de eddig nem történtek őrizetbe vételek.

Izraelben az utóbbi hetekben szinte mindennapossá váltak a kormány és a kormányfő elleni tüntetések. A tiltakozók a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra adott kormányzati választ bírálják, s azzal vádolják Izrael több mint egy évtizede hatalmon lévő vezetőjét, hogy rombolja az ország demokratikus hagyományait.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp