Meghalt a holland zsidó ellenálló, akinek gyárában sárga csillagokat készítettek a nácik

98 éves korában elhunyt Henk van Gelderen, aki hamis iratokkal segítette a nácik által üldözötteket a II. világháború idején.

Henk van Gelderen textilgyára a német határ mellett található Enschede városában működött. Miután 1940-ben a nácik megszállták Hollandiát, a zsidó származású van Gelderen gyárát is lefoglalták, és ott több mint félmillió olyan sárga csillagot gyártottak, amelyek viselésére a zsidókat kötelezték.

Henk van Gelderen

Van Gelderen maga Amszterdamban, hamis személyazonossággal bújkált, majd csatlakozott egy ellenálló csoporthoz, amely jó minőségű hamis papírokkal látta el a nácik által üldözött személyeket. Henk bátyja, Matthieu szintén a csoport tagja volt, őt azonban letartóztatták és meggyilkolták nem sokkal Hollandia felszabadulása előtt.

Idén tavasszal Henk van Gelderent kinevezték Enschede tiszteletbeli polgármesterének. Egy interjúban korábban megkérdezték, hogy mi a véleménye azokról a munkásokról, akik a gyárában sárga csillagokat gyártottak azokkal a gépekkel, amelyeket ő vásárolt.

„Mit tehettek volna” – kérdezett vissza van Gelderent. „A gyárnak német főnöke volt. Utasítást kaptak, és enniük kellett. Ha ők nem, akkor mások megtették volna.”

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp