Meghalt a holland zsidó ellenálló, akinek gyárában sárga csillagokat készítettek a nácik

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

98 éves korában elhunyt Henk van Gelderen, aki hamis iratokkal segítette a nácik által üldözötteket a II. világháború idején.

Henk van Gelderen textilgyára a német határ mellett található Enschede városában működött. Miután 1940-ben a nácik megszállták Hollandiát, a zsidó származású van Gelderen gyárát is lefoglalták, és ott több mint félmillió olyan sárga csillagot gyártottak, amelyek viselésére a zsidókat kötelezték.

Henk van Gelderen

Van Gelderen maga Amszterdamban, hamis személyazonossággal bújkált, majd csatlakozott egy ellenálló csoporthoz, amely jó minőségű hamis papírokkal látta el a nácik által üldözött személyeket. Henk bátyja, Matthieu szintén a csoport tagja volt, őt azonban letartóztatták és meggyilkolták nem sokkal Hollandia felszabadulása előtt.

Idén tavasszal Henk van Gelderent kinevezték Enschede tiszteletbeli polgármesterének. Egy interjúban korábban megkérdezték, hogy mi a véleménye azokról a munkásokról, akik a gyárában sárga csillagokat gyártottak azokkal a gépekkel, amelyeket ő vásárolt.

„Mit tehettek volna” – kérdezett vissza van Gelderent. „A gyárnak német főnöke volt. Utasítást kaptak, és enniük kellett. Ha ők nem, akkor mások megtették volna.”

(JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp