A német vasúttól várnak kárpótlást a holland holokauszt-túlélők

A német vasúttársaság a holland határtól egészen a haláltáborokig szállította a roma és zsidó származású áldozatokat.

Holland holokauszt-túlélők levélben fordultak Angela Merkel német kancellárhoz, hogy a német állami vasúttársaságtól kárpótlást kapjanak a deportálások miatt.

Holland zsidók szállnak fel az Auschwitzba tartó vonatra Westerborkban 1942-43 körül (Fotó: Wikipedia)

Salo Muller holland holokauszt-túlélő, a megkeresés kezdeményezője, a Nieuwsuur című lapnak úgy nyilatkozott, hogy a vasúthálózat vezetősége tisztában volt azzal akkoriban, hogy hová viszik az áldozatokat, és azt is tudta, hogy ott a biztos halál vár rájuk. „Az embereket marhavagonokban szállították állatias körülmények között, többen még a célba érés előtt megfulladtak” – mondta.

Muller, aki a szüleit vesztette el a haláltáborokban, korábban a holland vasúttársaságot perelte be a deportálásokban való közreműködésért. A bíróság tavaly 50 millió euró kifizetésére ítélte a holland vasutat kárpótlásként a mintegy hétezer túlélőnek és azok leszármazottainak.

Axel Hagedorn, a felperest képviselő ügyvéd szerint, most a német vasúton a sor, hogy kárpótlást fizessen. Hozzátette, hogy a vasút összetett jogállása miatt nehéz per várható, de „ez nem mentesíti Németországot az alól, hogy erkölcsi kötelességét teljesítve, kártalanítsa a holland áldozatokat”.

5,6 millió dollárt ad a zsidó áldozatok emlékére a holland nemzeti vasúttársaság – Kibic Magazin

A holland zsidó szervetek azonban kiábrándítóan alacsonynak találták a felajánlás összegét, és felszólították a társaságot, hogy gondolják át még egyszer a javaslatukat. Az összeget a holokauszt alatti transzportok miatt ajánlotta fel a cég. A holland nemzeti vasúttársaság bejelentette, hogy 5 millió eurót vagy 5,6 millió dollárt adományoz a holokauszt megemlékezéssel foglalkozó intézményeknek, többek között 3 koncentrációs táborban – Westerborkban, Vughtban és Amersfoortban – működő múzeumnak.

1941 és 1944 között 107 ezer zsidó származású embert deportáltak Hollandiából a náci koncentrációs táborokba, közülük csak ötezer maradt életben. 

A Niuewsuur napilapban idézett Dirk Mulder holland történész szerint, a német vasúttársaság legalább 16 millió eurónak megfelelő nyereségre tett szert a deportálásokból. „Ezt az összeget a nácik a zsidóktól elkobzott vagyonból fedezték. Így az áldozatok saját magukat fizették be a halálba vezető útra” – tette hozzá. 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp