286 zsidó holttestét találták meg egy ukrajnai pincében

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A pincét a háború után újra használni kezdték, de senki sem tudott arról, hogy a helyszínen tömeggyilkosság történt.
Főként nők és gyerekek holttestére bukkantak az ukrajnai Satanov városka piactere alatti pincében. Satanov 230 kilométerre fekszik a nyugat-ukrajnai Lvov városától, ahol jelentős zsidó kisebbség élt a holokauszt előtt.

A Satanov városában valaha szervezett zsidó közösség működött, ahol a zsidó felvilágosodásként is emlegetett Haskalah mozgalom számos úttörője – Isaac Satanow, Menachem Mendel Lefin és Alexander b. Zevi Margaliot – élt egykor. A Haskalah a közép- és kelet-európai zsidók intellektuális mozgalma volt, amely hatással volt a nyugat-európai zsidókra és a muszlim világra is. Hatása nagyjából az 1770-es évektől 1881-ig, a zsidó nacionalizmus kibontakozásáig tartott.

A németek 1942 májusában szivárogtak be a városba, és 800 embert – főként zsidókat – öltek meg.  Közülük 286 embert két elszeparált pincehelységben elgázosítottak a jpost szerint, amely a Ynet portálra, és a városba visszatérő szemtanúk visszaemlékezéseire és KGB forrásokra hivatkozik.

Satanovi piac

A pincehelységeket megnyitották a háború után, de a holttestek ott maradtak, és semmi nem jelezte, hogy a helyszínen tömeggyilkosság történt.

A helyi zsidó közösség hosszú harcot folytatott annak érdekében, hogy a pincehelyiségek a tulajdonába kerüljenek. 2019-ben kezdődtek a helyszínen kutatások, majd egyesével kerültek elő a meggyilkoltak csontjai és ruhadarabjai. A törmelékek között egy mezüzét is találtak, amely arra utal, hogy a pince feletti lakás egykor egy zsidó családé volt.

Zsidók Satanovban

A halottak maradványait összegyűjtötték és a város ősi zsidó temetőjében fogják őket örök nyugalomra helyezni.

Zsidó temető Satanovban
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp