286 zsidó holttestét találták meg egy ukrajnai pincében

A pincét a háború után újra használni kezdték, de senki sem tudott arról, hogy a helyszínen tömeggyilkosság történt.
Főként nők és gyerekek holttestére bukkantak az ukrajnai Satanov városka piactere alatti pincében. Satanov 230 kilométerre fekszik a nyugat-ukrajnai Lvov városától, ahol jelentős zsidó kisebbség élt a holokauszt előtt.

A Satanov városában valaha szervezett zsidó közösség működött, ahol a zsidó felvilágosodásként is emlegetett Haskalah mozgalom számos úttörője – Isaac Satanow, Menachem Mendel Lefin és Alexander b. Zevi Margaliot – élt egykor. A Haskalah a közép- és kelet-európai zsidók intellektuális mozgalma volt, amely hatással volt a nyugat-európai zsidókra és a muszlim világra is. Hatása nagyjából az 1770-es évektől 1881-ig, a zsidó nacionalizmus kibontakozásáig tartott.

A németek 1942 májusában szivárogtak be a városba, és 800 embert – főként zsidókat – öltek meg.  Közülük 286 embert két elszeparált pincehelységben elgázosítottak a jpost szerint, amely a Ynet portálra, és a városba visszatérő szemtanúk visszaemlékezéseire és KGB forrásokra hivatkozik.

Satanovi piac

A pincehelységeket megnyitották a háború után, de a holttestek ott maradtak, és semmi nem jelezte, hogy a helyszínen tömeggyilkosság történt.

A helyi zsidó közösség hosszú harcot folytatott annak érdekében, hogy a pincehelyiségek a tulajdonába kerüljenek. 2019-ben kezdődtek a helyszínen kutatások, majd egyesével kerültek elő a meggyilkoltak csontjai és ruhadarabjai. A törmelékek között egy mezüzét is találtak, amely arra utal, hogy a pince feletti lakás egykor egy zsidó családé volt.

Zsidók Satanovban

A halottak maradványait összegyűjtötték és a város ősi zsidó temetőjében fogják őket örök nyugalomra helyezni.

Zsidó temető Satanovban
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp