Rabbinikus áldással törné meg a magyar zsidó edző átkát a portugál futballcsapat

A legendás Guttmann Béla átka már közel 60 éve sújtja a portugál Benficát. Most egy, Radnóti Zoltán főrabbi által küldött áldástól várják az átok megtörését Lisszabonban.

Guttmann Béla 1959 és 1962 között volt a Benfica vezetőedzője, ez idő alatt a lisszaboni csapat kétszer nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK). Ezután összeveszett a klub vezetőségével, és amikor távozott, megátkozta a csapatot azzal, hogy soha többé (más források szerint 100 évig) nem fognak európai kupát nyerni. A Benfica azóta nyolcszor is játszott valamilyen európai kupasorozat döntőjében, de egyszer sem sikerült győznie.

Szöllősi György, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövete egy bekeretezett áldást ad át a Benfica portugál labdarúgócsapat alelnökének, Joao Varandas Fernandesnek a lisszaboni Estádio da Luz labdarúgó-stadionban (Fotó: MTI/KKM)

A napokban viszont egy magyar küldöttség járt a klubnál, derül ki a Nemzeti Sport beszámolójából. Az éppen Lisszabonban tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Benfica stadionjába látogatott, és megkoszorúzta Guttmann Béla és a klub fiatalon elhunyt magyar játékosa, Fehér Miklós szobrát.

Szijjártó és az őt elkísérő Szöllősi György magyar futballnagykövet átadott a klub alelnökének egy olyan áldást, amely Radnóti Zoltán főrabbitól, a Budapesti Zsidó Hitközség Rabbiságának igazgatójától származik. A héber, magyar és portugál nyelven írott áldás Radnóti magyarázata szerint bármilyen átok, így a Guttmann-átok felülírására is alkalmas lehet.

Guttmann Bélát egyébként a brit FourFourTwo magazin 2020-ban minden idők 21. legjobb futballedzőjének rangsorolta.

A világ legjobb edzői közé választották a magyar futball zsidó legendáját – Kibic Magazin

Guttmann Béláról minden focirajongónak először a Guttmann-átok ugrik be. Edzői munkásságát most egy brit focimagazin ismerte el. A brit FourFourTwo labdarúgással foglalkozó magazin egy százas listát készített a világ legjobb edzőiről, amelyen Guttmann Béla a legjobb magyarként a 21. helyen szerepel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp