A Twitter szerint a Dávid csillag gyűlöletkeltésre alkalmas jelkép?

A profiljukban Dávid csillagot beállító felhasználókat tiltott ki a Twitter, amit azzal indokolt, hogy a zsidó csillag gyűlöletkeltésre alkalmas jelkép.

Az Antiszemitizmus Elleni Kampány (CAA) nevű szervezet jelentése szerint számos Twitter felhasználó fordult hozzájuk azzal a panasszal az elmúlt napokban, hogy lezárta a profiljukat a közösségi média platform, írja a jpost.com.

És hogy mindezt mivel indokolták? Nem mással, mint azzal, hogy a felhasználók megszegték a gyűlöletkeltésre alkalmas fotókról szóló szabályozást.

A problémás képeken például egy fehér Dávid csillag látható graffitis stílusban, másutt az a sárga csillag, amelyet a náci időszakban kellett a zsidóknak viselniük, a harmadikon egy modern kék csillag van.

Stephen Silverman, az CAA kivizsgálásainak vezetője elmondta: „annyiszor halljuk a közösségi média platformoktól, hogy nincs eszközük arra, hogy megállítsák a gyűlöletbeszéd terjedését. Most a Twitter nyilvánvalóvá tette, hogy ugyan erre nincs kapacitása, de arra viszont igen, hogy áldozattá vált kisebbségek szimbólumait feketítse be a megszámlálhatatlan rasszista kommentelő kizárása helyett.”

Silverman felhívta a Twitter figyelmét, hogy haladéktalanul vissza kell állítania a felhasználók fiókjaihoz a hozzáférést, elnézést kell kérnie, és végre valóban az antiszemitizmus megfékezésében kellene jelentős lépéseket tennie.

Nem ez az első eset, hogy kritika éri a Twittert antiszemita gesztusaiért. A múlt héten a platformot azzal vádolták, hogy zsidóellenes gyűlöletkeltést vált ki azzal, hogy hagyja terjedni a #JewishPrivilegde hashtaget, amelyhez mindenféle sértő megjegyzést fűztek még hozzá a Twitterezők. Például azt, hogy a zsidók privilégiuma a rabszolgakereskedelem, hogy rabszolgaszállító hajóik vannak és gyapotföldeket birtokolnak, miközben a fehéreket vádolják meg mindezzel a média segítségével, amit persze teljesen az irányításuk alatt tartanak.

Silverman szerint ez is bizonyítja, hogy a Twitter nem tesz semmit az antiszemitizmus ellen, miközben az identitásukra büszke zsidókat megbünteti.

A Twitter válaszolt a panaszokra szerdán. Mint írták, nem tartják gyűlöletkeltésre alkalmas jelképnek a Dávid csillagot, azt hitték, hogy ezeket a jelvényeket olyan emberek használják, akik a zsidókon viccelődnek. A Twitter szerint a legtöbb esetben helyes volt a diagnózis, a néhány tévedés ügyében már lépéseket tettek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp