Netanjahu ismét új választásokat ír ki Izraelben?

Sajtóhírek szerint Netanjahunak esze ágában sincs elhagyni a miniszerelnöki rezindenciát és átadni a posztot a Kék-Fehér vezetőjének, Beni Gantznak.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy nem engedi át a 2020. évi állami költségvetést augusztusban, ami automatikusan új választásokhoz vezet novemberben.

Az ujkelet.live cikke szerin az izraeli miniszterelnök arra törekszik, hogy azt az érzést keltse, a koalícióban káosz van, és ezáltal megnyerje a közvélemény támogatását a jelenlegi koalíció felbontására.

A miniszterelnök ugyanezt a taktikát alkalmazta 2014-ben, amikor úgy döntött nem engedi át a költségvetést, és kirúgta az akkor pénzügyminiszterként szolgáló Jáir Lapidot és új választásokat hirdetett.

Netanjahu, Rivlin elnök és Gantz a kormányalakítás előtt

Az ujkelet.live a Haaretz című lapra hivatkzova azt írja, hogy Netanjahu azt követően hozta a döntést, hogy a jeruzsálemi kerületi bíróság úgy határozott, hogy 2021 januárjában heti három alkalommal kezdetét veszi az ellene felhozott korrupciós vádak bizonyítása szakasza.

Netanjahu állítólag attól tart, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott petíciók azzal fognak érvelni, hogy miközben a tárgyalására összpontosít, nem tudja ellátni megfelelően a posztját. Ráadásul ezeket a fellebbezéseket Avichai Mandelblit főügyész valószínűleg támogatni fogja, és ez megkönnyíti a bíróságnak, hogy elfogadják őket.

Netanjahu számára az új választások kiírása kockázatos, de ha megnyeri, akkor átveheti az igazságügyi minisztérium irányítását, ami jelenleg a Kék-Fehér kezében van, és így javíthat a jogi helyzetén.

Az ujkelet.live szerint kizárt, hogy Netanjahu elhagyja a miniszerelnöki rezindenciát és átadja a posztot a Kék-Fehér vezetőjének, Beni Gantznak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp