Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy egykori SS lágerőrt

Egy német bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy 93 éves korábbi SS őrt, aki egy koncentrációs táborban több ezer zsidó meggyilkolásában segédkezett.

A most elítélt Bruno Dey az SS kötelékében lágerőrként szolgált a lengyelországi Stutthof koncentrációs táborban 1944 augusztusa és 1945 áprilisa között. A vád szerint az akkor 17-18 éves Dey részt vett 5232 ember meggyilkolásában.

Bruno Dey a bíróságon

Az egykori lágerőr azt ugyan elismerte, hogy ott volt a koncentrációs táborban, de tagadta, hogy részt vett volna a gyilkosságokban. Dey bocsánatot kért a bíróságon minden olyan embertől, illetve hozzátartozóiktól, aki átélte „ezt a pokoli őrültséget”.

Az ügyben eljáró hamburgi bíróság ennek ellenére bűnösnek találta Deyt, akit két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, írja a 444 a Reuters tudósítására hivatkozva. A lap megjegyzi, hogy mivel a II. világháború idején Dey csak 17-18 éves volt, még most is az ifjúsági büntetési irányelvek vonatkoznak rá.

93 éves korában áll bíróság elé egy náci haláltábor őre – Kibic Magazin

A vád szerint Bruno Dey több ezer zsidó meggyilkolásában vehetett részt. Valószínűleg ez lehet az egyik utolsó olyan per, ahol még élő náci háborús bűnösöket vonhatnak felelőségre. Bruno Dey 17 éves volt, amikor 1944-ben a Lengyelország északi részén található stutthofi náci koncentrációs táborba vezényelték.

A Gdansk közelében található Stutthof koncentrációs táborban a nácik mindegy 65 ezer embert, köztük sok zsidót gyilkoltak meg. A vádat képviselő ügyészek szerint a legtöbb embert vagy tarkón lőtték vagy elgázosították.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp