Magyar nyelvű dokumentumokat találtak Auschwitzba deportált gyerekek cipőiben

Az Auschwitz Múzeum munkatársai állagmegóvási munkálatokat végeztek a cipőkön, amikor különféle dokumentumokra és kéziratokra bukkantak a talprészbe rejtve.

Több kézzel írt szöveget és gépelt dokumentumot fedeztek fel az Auschwitz Múzeum munkatársai, amikor állagmegóvási munkákat kezdek végezni a gyűjteményben található gyerekcipőkön. Korábban is kerültek már elő a cipőkbe helyezett papírdarabok, amelyeket talpbetétnek vagy szigetelőanyagnak használtak a cipők viselői. Ezek azonban leginkább újságpapírok voltak.

A mostani felfedezés azért érdekes a múzeum közleménye szerint, mert jó állapotban maradtak meg, az érintettek neveit és évszámokat is tartalmaznak. Főként 1941-ből és 1942-ből származnak. 

Az egyik gyerekcipőből magyar nyelvű dokumentumok kerültek elő, amelyek olyan emberektől származnak, akik valószínűleg Munkácson és Budapesten éltek. Az iratok között vannak hivatalos dokumentumok, egy prospektus részlete, illetve egy nevet tartalmazó papírdarab. 

A dokumentumokon az Ackermann, Brávermann és Beinhorn nevek szerepelnek. Ezen személyeket valószínűleg 1944 tavaszán vagy nyarán deportálhatták Auschwitzba. A múzeum munkatársai azt remélik, hogy hamarosan több információt is kideríthetnek a dokumentumokon szereplő személyek sorsáról.

Egy másik cipőből egy prágai kisfiú neve és nyilvántartási száma került elő egy kézírásos papíron. Az 1938-ban született Amos Steinberget szüleivel együtt 1942 augusztusában vitték a Prága közelében felállított Theresienstadt gettóba. Később az egész családot Auschwitzba deportálták, de csak az édesapa élte túl a holokausztot. A kis Amost és édesanyját minden valószínűség szerint elgázosították a haláltáborba érkezésüket követően.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp