Férfiak, akik felvállalják a sebezhetőséget és leszámolnak a patriarchátussal

A MenschUp egy olyan közeg, ahol a férfiak beszélhetnek egymás előtt az érzelmeikről és nem válnak nevetség tárgyává. A szervezők azt remélik, hogy mindez segít majd abban, hogy a férfiak jobb szövetségesei legyenek a nőknek, és támogassák a nemek közötti egyenlőség ügyét.

Fiatal férfiak ülnek egyedül a hálószobájukban, nappalijukban és a házuk udvarán. Az egyik póló nélkül, csukott szemmel meditál. A másik fehér zsályát éget, és arról beszél, hogy ez megtisztítja az ember lelkét. A harmadik egy korty kávét iszik, és megigazítja a fülhallgatót a fején.

A 25 résztvevő légzőgyakorlatokat végez a virtuális együttlét során, és a figyelmüket a második csakra, a test azon tája felé irányítják, ahol a nemi szervek is megtalálhatóak.

Aztán a csoportvezető segítségével a patriarchátusról kezdenek el beszélgetni.

Erre az online vasárnapi workshopra a Mózes Ház és a MenschUp segítségével, a Shalom Bayit nevű nonprofit szervezet kezdeményezésére került sor, amelynek célja a családon belüli erőszak megelőzése és az áldozatok segítése. A MenschUp a MeToo idején indult el zsidó férfiak számára.

Ezen a három napos összejövetelen, amelynek Testet öltött testvériség (Embodied Brotherhood) a neve, arról beszélgetnek a résztvevők, miként lehet egészségesebb kapcsolatokat kialakítani másokkal, önmagukkal és a természettel.

Az utolsó napon a csoportvezető, Ophir Haberer arra kéri a résztvevő férfaiakat – heterókat, melegeket, egyedülállókat és párkapcsolatban élőket egyaránt – hogy meséljenek arról, miként befolyásolta a gondolkodásmódjukat és viselkedésüket a patriarchális rendszer, és hogyan járultak hozzá aktívan vagy passzívan ők maguk is ennek a rendszernek a fennmaradásához.

Az egyikük arról beszél, hogy mennyire zavarja őt férfiként, hogy teljes elfogadást és elismerést kap a zsinagógákban, míg ez a nőknek nem mindig adatik meg. A másik arról a disszonáns helyzetről számol be, amikor egy barátjával egy olyan dallal pecsételtek meg egy zsidó barátságot a főiskolán, amely a randevúkon elkövetett szexuális erőszakot dicsőítette.

„Fontos, hogy észrevegyük ezeket a pillanatokat”, mondja a csoportvezető, a 29 éves Haberer, majd elmondja a jta újságírójának, hogy ő alapetően a közös tanulásban és nem a tanításban hisz.

Haberer 2018-ban vezetett először a testvérével, Dorral egy férfiaknak szóló csoportot Kolorádóban, majd 2019-ben csatlakozott a MenschUp-hoz.

Ophir Haberer

Suzanne Amor, a Shalom Bayit program menedzsere szerint az USA-ban minden negyedik nő átél élete során párkapcsolati erőszakot, és ez az arány valószínűleg a zsidó közösségben is hasonló.

„Nem lehet ennek másként véget vetni, csak akkor, ha a férfiakat is bevonjuk a megoldásba”, mondja Amor, majd hozzáteszi, Ophir abban segítette, hogy ezt a munkát azzal kell kezdeni, hogy a férfiak számára olyan közeget teremtenek, ahol nyugodtan beszélhetnek a problémáikról.

Amor szerint egy korábbi összejövetel alkalmával megkérdezték a résztvevő férfiakat, hogyha érzelmi támogatásra van szükségük,  inkább férfiakhoz vagy nőkhöz fordulnak-e először. Minden férfi azt mondta, hogy nőkhöz fordulnak elsőként.

A MenschUp program egyik célja, hogy a férfiak szégyen nélkül fel tudják vállalni egymás előtt is a sebezhetőségüket. Amor azt reméli, hogy mindez segít majd abban, hogy a férfiak jobb szövetségesei legyenek a nőknek, és támogassák a nemek közötti egyenlőség ügyét.

A férfiakkal való munka egyre népszerűbbé vált az elmúlt években Amerikában, és Amor szerint ennek kiemelt jelentősége van az olyan időszakokban, mint a koronavírus járvány, amikor sokan izolációba kényszerülnek.

„Ilyenkor mindenki sok fájdalmat, gyászt, szomorúságot él át, elveszítjük a kontrollt az életünk felett”, mondta Amor. „A MenschUp egy olyan közeg, ahol a férfiak beszélhetnek egymás előtt az érzelmeikről, és nem kell attól tartaniuk, hogy emiatt nevetség tárgyává válnak.”

Benny Amon azt mondja, kevésbé érezte magát egyedül, miután részt vett ezen a virtuális workshopon. A 31 éves zenész Kaliforniában nőtt fel. Szerinte a férfiak nagyon eltemetik magukban az érzelmeket, és így nem tudnak teljes és egészséges életet élni.

New Orleans-i otthonából csatlakozott a csoporthoz, de már korábban is próbált több „esendőséget, szabadságot és lehetőséget” vinni a férfiakkal való kapcsolataiba. Amon szerint fontos, hogy a férfiak egymással is tudjanak kényelmetlen kérdésekről beszélni.

„Az igazság az, hogy valamilyen szinten mindannyiunkat befolyásol a patriarchátus, a nemi szerepekkel kapcsolatos elvárások, a homofóbia, a transzfóbia, a rasszizmus és az osztály szerinti megkülönböztetés”, mondja. „Zsidóként dolgoznunk kell azon, hogy mit mutatunk magunkról ezen a téren.”

David Waksberg egy San Francisco-i zsidó szervezet ügyvezetője volt. Régebben sok olyan férfival volt kapcsolatban, akik erőszakot követtek el nőkkel szemben. A legtöbbjük rengeteg érzelmet – gyász, gyengédség, nyitottság – nyomott el ahhoz, hogy férfinak érezze magát.

„Bizonyos szempontból a férfiak előjogokat élveznek a patriarchális társadalomban, de cserébe fel kell adniuk az emberi oldaluk egy részét”, mondja Waksberg, aki a szerint ez így nem jó ez így senkinek.

Waksberg nagy híve a MenschUp módszernek és hisz abban, hogy sok zsidó férfi szívesen venne részt ilyen workshopokon.

„A judaizmus és minden más vallás feladata az, hogy segítsen megérteni, mit jelent emberi lénynek és jó embernek lenni. A MenschUp ezt a folyamatot segíti”, teszi hozzá.

Haberer a jövőben szeretne idősebb férfiak számára is csoportokat indítani.

„Nekem nem az a dolgom, hogy bárkit is megszégyenítsek, hanem az, hogy segítsem a patriarchátus által ejtett sebeket begyógyulni, valamint azt, hogy támogassuk egymást abban, hogy ne adjuk tovább ezt a mintát. Senki sem képes ezt a munkát egyedül elvégezni.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp