A világ zsidóságának 80%-a nem kötődik a zsidó közösséghez

Több mint 14 millió zsidó él a világ különböző pontjain. Most 20 millió sékelt különítettek el Izraelben a kisebb zsidó kollektívák megsegítésére.

A diaszpóra ügyeiért felelős izraeli miniszter, Omer Jankelevics hétfőn jelentette be, hogy a tavalyi éves jelentés szerint a világ zsidó populációja elérte a 14 410700 főt. A legnagyobb lélekszám Izraelben található, ahol 6740000, Észak-Amerikában pedig 6088000 zsidó él.

Európában megközelítőleg 1072400, Dél-Amerikában 324000, Ázsiában (Izraelt kivéve) 300.000, Ausztráliában és Új-Zélandon 120.000, Afrikában pedig 74000 zsidó él, írja a jpost.com.

A diaszpóra ügyeivel foglalkozó minisztérium főigazgatója, Dvir Kahana felhívta a figyelmet arra, hogy a diaszpórában élő zsidók 80%-a nem kötődik a judaizmushoz és a zsidósághoz.

A bizottság vezetője, David Bitan Likud párti képviselő azt mondta, őt leginkább a kis zsidó közösségek helyzete aggasztja, amelyek nem tudják fenntartani magukat.

Bejelentette, hogy Israel Katz pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy 20 millió sékelt, azaz több mint 1,7 milliárd forintot különítenek el a következő költségvetésben ezeknek a közösségeknek a számára, és a Zsidó Ügynökséget egy ugyanekkora összeg felajánlására kérte fel.

„Ha nem erősítjük meg ezeket a közösségeket a diaszpórában, akkor egyre kevesebben fognak alijázni Izraelbe”, mondta Bitan.

Jankelevics szerint a koronavírus járvány egyfajta teszt volt Izrael és a diaszpórában élő zsidóság kapcsolatára nézve.

„Manapság még inkább szükség van arra, hogy Izrael kifejezze, fontos számára az izraeli és a diaszpórában élő zsidóság, és hogy az egész zsidóság kormányaként működik”, jelentette ki.

A Kék-fehér párt képviselője, Tehila Friedman felhívta a figyelmet arra, hogy milyen drága a zsidó oktatás az USÁ-ban. Friedman korábban Bostonban élt és egy zsidó szervezetnek dolgozott New Jersey-ben.

„Egy vagyont kell költeni arra, ha az ember zsidó iskolába akarja íratni a gyerekét”, mondta, majd hozzátette, hogyha Izrael támogatná a diaszpórában élő zsidókat, az segítene csökkenteni az asszimilációt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp