Ma látogat Szijjártó Péter Jeruzsálembe

A félnapos utazás során Netanjahuval és Gabi Ashkenazi külügyminiszterrel beszélnek többek között a koronavírus elleni harcról. A két ország együttműködésének köszönhetően Magyarországon lélegeztetőgépeket gyártanak egy izraeli tulajdonú váci üzemben.

A magyar külügyminiszter félnapos látogatásra érkezik Izraelbe. Szijjártó Péter Netanjahun és Ashkenazin kívül találkozik még a tudományos és technológiai miniszterrel, Izhar Shay-jal, akivel kétoldalú megállapodást írnak alá az űrkutatásban való együttműködésről.

Szijjártó Péter és Benjamin Netanjahu

„Nagyon jó kapcsolatunk van Magyarországgal. Nem csupán azt értékeljük, hogy a magyarok támogatják Izraelt a nemzetközi fórumokon, hanem szorosan együttműködünk a koronavírus elleni harc területén is”, mondta Avi Nir-Feldklein, az izraeli külügyminisztérium európai hivatalának vezetője vasárnap a The Times of Israelnek.

A két ország együttműködésének köszönhetően Magyarországon lélegeztetőgépeket gyártanak egy izraeli tulajdonú üzemben, amelynek a járvány második hulláma miatt kiemelt jelentősége van. “Szijjártó Péter nemrég látogatott el az üzembe”, mondta Nir-Feldklein.

A Celitron Medical Technologies Vácott működik, alapítója az izraeli Itzik Carmel. A Celitron eredetileg hulladékfertőtlenítő berendezéseket fejleszt, de most ez a cég gyártja a Panther 5 lélegeztetőgépet, amely a koronavírus elleni küzdelem fontos eszköze.

Itzik Carmel, a Celitron alapítója és a magyarországi izraeli nagykövet, Yacov Hadas-Handelsman

Budapest az elmúlt években fontos szövetségese lett Izraelnek az Európai Unión belül. Többször megakadályozta, hogy Izrael-kritikus nyilatkozatok szülessenek.

Magyarország az egyike azon kevés országoknak, amelyek nem ítélték el a nyilvánosság előtt Ciszjordánia egyes részeinek tervezett izraeli annektálását.

Jeruzsálemi források szerint a mostani tárgyaláson nem sok szó esik majd a ciszjordániai tervekről.

Februárban Szijjártó aláírt egy hivatalos dokumentumot, amelyben támogatja Izraelt abban, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság ne indítson vizsgálatot a Ciszjordániában, Gázában és Kelet-Jeruzsálemben elkövetett háborús bűnök ügyében.

A dokumentumban az áll, hogy Budapest szerint Palesztina nem képes az önálló államisághoz szükséges összes alkotmányos kötelezettséget teljesíteni, ezért a Bíróság illetékessége nem feltétlenül terjed ki a palesztin területekre.

A hágai Nemzetközi Bíróság három bírója közül az egyik, a magyar származású Kovács Péter vizsgálja az illetékesség kérdését, de jeruzsálemi források szerint Izrael nem akar ez ügyben támogatást kérni Szijjártó Pétertől.

2019 márciusában Szijjártó nyitotta meg az EU országok közül az első és eddig egyetlen kereskedelmi kirendeltséget Jeruzsálemben.

Szijjártó az ötödik magasrangú diplomata, aki Izraelbe látogat a koronavírus járvány kitörése óta. A tervek szerint útja során nem megy palesztin területekre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp