Rabbija lesz Székesfehérvárnak?

A városban 1948 óta nem dolgozik rabbi. A háború megtizedelte a helyi közösséget, az akkori rabbit megölték Auschwitzban a nácik, és a háború után már csak egy rövid idegig volt Székesfehérvárnak zsidó vallási vezetője.

Hosszú idő után ismét lesz rabbija a fehérvári zsidó közösségnek, olvasható a Fidesz székesfehérvári szervezetének oldalán.

A bejegyzés szerint, melyet a szombat.org vett észre, Dr. Cser-Palkovics András polgármester javaslatára a Fidesz-frakció támogatásával Székesfehérvár Közgyűlése úgy döntött, támogatást biztosít a MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége részére, hogy hosszú idő után ismét legyen rabbija a fehérvári zsidóságnak.

Mártírmegemlékezés Székesfehérváron, középen Darvas István rabbi, a háttérben Csanády László

Székesfehérváron jelenleg Neubart István a hitközség elnöke. A XX-dik század első felében két jelentős rabbija volt Székesfehérvárnak, tevékenységük alatt virágzott a zsidó közösség a városban.

Steinherz Jakab 1899-től, 1921-es haláláig látta el Székesfehérvár zsidó hitéletének vezetését, Hirschler Pál pedig 1931-től 1944-ig. 1944 júniusában Auschwitzba deportálták, ahol hamarosan meghalt és vele együtt számos fehérvári zsidó is életét vesztette, olvasható a fehervarirabbik.net oldalon. Hamarosan a közösségi élet is elhalt, az utolsó rabbi, Komlós Ottó 1947-ben még egy évig dolgozott Székesfehérváron, aztán ő is elhagyta a várost.

Steinherz Jakab rabbi

Egyelőre nem tudni, ki lesz majd a város leendő rabbija.

Csanády László polgármesteri főtanácsadó és a helyi zsidó közösség tagjának Facebook bejegyzése szerint az önkormányzat az “intézményt”, a státuszt finanszírozza, a MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem hivatalos oldal dönt a delegálásról, a delegált személy szolgálatának időtartamáról, stb.

“Talán elkezdődik valami új, talán más szinten folytatódik. Valami, ami érték volt, és erőszakkal elvették Városunktól, most visszakerül”, írja Csanády a posztban.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp