Izraeli orvos szerint tiszta oxigénnel visszafordítható az öregedés

A kutatásban 65 év felettiek vettek részt, akik arról számoltak be, hogy sokkal élesebben vágott az eszük a kezelés után.

Egy izraeli orvos azt állítja, hogy rájött, miként lehet visszafordítani az agy elöregedését és ezt sikeresen ki is próbálta pácienseken. A megoldás szerinte végig az orrunk előtt volt – ez pedig az oxigén.

Shai Efrati szerint egy speciális oxigén terápia javíthat az egészséges 65 év felettiek kognitív funkcióin.

Shai Efrati

Efrati a Tel Aviv Egyetem professzora és a Shamir Egészségügyi Központ vezető orvosa Rishon Lezionban.

Úgy tudja, ez az első alkalom, hogy biológiai eszközzel próbálja valaki az agy biológiáját javítani a normális idősödő populáció körében.

„Az öregedéssel járó hanyatlást nem kell természetesnek venni, lehet küzdeni ellene”, mondta Efrati a The Times of Israelnek.

Az egyik páciense, a 69 éves Avi Rabinovich, aki önként jelentkezett a kísérletre, azt mondta „egészségesen kezdett bele a kezelésbe, és olyan erős lett a végére, mint egy tigris”. Ezzel arra utalt, hogy mind a memóriája, mind más tudati funkciói javultak.

magasnyomású kamrák

Efrati 63 embert választott ki a kísérletre, akik mind 65 év felettiek voltak. Egy részük egy 60 napos kezelésen vett részt, amikor hetente ötször 2 órán át egy magasnyomású kamrában ültek, ahol tiszta oxigént lélegeztek be az idő egy részében. A kísérlet több alanyát nem tették ilyen kamrába.

A kísérlet végére azok, akik nem ültek magasnyomású kamrában, hasonló MRI és kognitív eredményeket produkáltak, mint az elején. De jelentős eltérést talált azoknál, aki a kamrás kísérletben vettek részt. Náluk még a kezelés után 6 hónappal is javulást fedezett fel.

Efrati tanulmánya szerdán jelent meg az Aging nevű magazinban. A szakember cége, az Aviv Scientific 2017 óta foglalkozik oxigén terápiás programokkal, és egy hónapja már Amerikában is működnek. Az Avivnak Floridában is van egy klinikája és a tervek szerint Dubaiban is nyitnak egy rendelőt az év végén.

A tiszta oxigén terápia használata egyébként nem ismeretlen a tudományban, és magasnyomású kamrák is megtalálhatók a világ különböző pontjain. Ezt általában nyomáscsökkenésből fakadó rosszullét, levegőembólia és termikus égés kezelésére használják.

Female patient wearing mask while having hyperbaric oxygen therapy.

Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Kamara ezekre és 10 másik betegség esetén ajánlja ezt a kezelést, és felhívja a figyelmet arra, hogy egyéb célokra csak kellő körültekintéssel szabad használni a terápiát. Figyelmeztetnek továbbá arra is, hogy a kamrák használata fájdalmat és akár bénulást is okozhat. Ezen kívül aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magasnyomású kamrákban végzett terápiát egyesek mindenhatónak állítják be .

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp