Antiszemita hashtag terjedt a közösségi médiában, aztán a zsidók közbeléptek

A zsidók „kiváltságos” helyzetét hirdető #JewishPrivilege hashtag alatt futótűzként terjedtek az antiszemita összeesküvés-elméletek. Az amerikai zsidók, köztük több ismert személyiség, azonban nem hagyták annyiban a dolgot.

Az elmúlt hétvégén több, fehér felsőbbrendűséget hirdető és alt-rightos Twitter-fiókról egyszerre indult el a #JewishPrivilege (Zsidó Privilégium) elnevezésű hashtag. A megosztók az így megjelölt posztokban különféle antiszemita összeesküvés-elmeéteteket osztottak meg, kezdve a zsidók világuralomra törésétől egészen a holokauszttagadásig.

Az ötlet az lehetett, hogy meglovagolják az egyenlőségért küzdő amerikai mozgalmak népszerűségét, és a zsidók „kiváltságos” helyzetét hirdető hashtag segítségével keltik fel az erre fogékonyak figyelmét a zsidóellenes témákra. Ezzel egyben tagadni próbálják, hogy létezik antiszemitizmus, és azt sugallják, hogy a zsidók az okozói a más kisebbségekkel szembeni rasszizmusnak.

A brit központú Kampány az Antiszmitizmus Ellen (CAA) elnevezésű szervezet jelentette a Twitter felé, hogy a hashtag problémás, de azt a választ kapták, hogy a #JewishPrivilege nem sérti a szolgáltatás feltételeit. A szervezet szerint viszont a hashtag lehetővé teszi, hogy antiszemita tartalmak terjedhessenek a közösségi médiában.

Nem csak a CAA gondolta így, de azok az amerikai, brit, kanadai és izraeli zsidók is, akik a hét elején a saját, a szüleik vagy a nagyszüleik antiszemitizmussal és a holokauszttal kapcsolatos tapasztalatait kezdték el megosztani a #JewishPrivilege hashtaget használva. Ezzel sikeresen meghekkelve a rasszisták eredeti szándékát. 

Így most, aki erre a hashtagre kattint a közösségi média platformokon, az a zsidók „világösszeesküvése” helyett olyan posztokat talál, mint az amerikai színész, Josh Gad édesanyjának milyen „kiváltságos” volt, hogy nem ismerhette meg a nagyszüleit, mert meggyilkolták őket, vagy a komikus Sarah Silverman számára mennyire „kiváltságos” lehetett, amikor gyerekek apróval dobálták meg a buszon.

Gad és Silverman nem az egyedüli hírességek, akik felvették a harcot az antiszemita hashteg terjedése ellen. David Simon amerikai író és producer, aki többek között a Drót című sorozatot is jegyzi, saját zsidó „kiváltságaként” családjának arról a tizenegy tagjáról posztolt, akiket Auschwitzban és az orosz erdőkben gyilkoltak meg. Illetve arról, hogy édesapja évekig poszttraumás stressztől szenvedett, miután a zsidó szervezetre, ahol dolgozott felfegyverzett emberek rontottak rá.

Mások arról posztoltak, hogyan kellett a nagyszüleiknek elmenekülniük az arab országokból mindenüket hátrahagyva, és évekig sátrakban lakniuk Izraelben. Vagy arról, hogy mekkora  „kiváltság” az, hogy a nyakukban viselt Dávid-csillagot el kell rejteniük, ha nem akarják, hogy zaklassák őket a zsidó jelkép miatt.

Az utóbbi hetekben több nagy cég is bojkottálni kezdte a Facebookot, illetve a Twittert amiatt, hogy  nem tesznek eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen. Olyan cégek döntöttek úgy, hogy nem reklámoznak ezeken a közösségi média platformokon, mint az Unilever, a Ben & Jerry, a Verizon, a Coca-Cola, a Starbucks vagy az izraeli SodaStream.

(Times of Israel, Algemeiner, i24NEWS)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp