Több tucat sírkövet rongáltak meg Európa legrégebbi zsidó temetőjében

A németországi Worms városában található középkori zsidó temetőben zöld festékkel kenték össze a sírköveket. Egy híres rabbi sírja is a rongálók áldozata lett.

A Frankfurttól délre, a Rajna folyó partjánál fekvő Worms városában található Európa legrégebb óta fennmaradt zsidó temetője. A Szent homok néven ismert temetőben megközelítőleg 2500 síremlék található, némelyik közülük a 11. század közepéről származik.

Rothenburgi Meir rabbi sírköve zöld festékkel összekenve a Worms városában található középkori zsidó temetőben

Csütörtökön a sírok közül nagyjából ötvenet ismeretlenek zöld színű festékkel kentek össze, írja a JTA a Worms város honlapján megjelent közlemény alapján. A közlemény szerint a vandál cselekményt nem valószínű, hogy antiszemita vagy politikai indítatásból követték el.

A megrongált sírkövek között található az 1293-ban elhunyt Rothenburgi Meir ben Báruk rabbi síremléke is. A Maharamnéven is emlegetett híres zsidó hittudós többek között a Talmudhoz írt kommentárjairól ismert.

A szakértőknek most azzal a problémával kell megküzdeniük, hogy miként távolítsák el az egyelőre ismeretlen összetételű festéket a régi sírkövekről úgy, hogy azok ne sérüljenek meg.

Az évente több ezer zsidó látogatót vonzó középkori temető fontos része Worms és még két másik német város pályázatának, amelyet azért nyújtottak be az UNESCO-hoz, hogy felkerülhessenek a szervezet világörökségi helyszíneinek listájára.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp