Netanjahu minden izraelinek pénzt osztana a koronavírus-járvány miatt

A miniszterelnök egyszeri pénzjuttatást ígért minden izraeli állampolgárnak a koronavírus-járvány okozta pénzügyi válság enyhítésére. Ezt azonban nem mindenki tartja jó ötletnek.

Gazdasági szakemberek és politikusok is bírálják a koronavírus-járvány miatt bevezetendő és minden izraelinek egyformán pénzt osztó új Netanjahu-tervet. 

Benjámin Netanjahu

A terv szerint az egygyermekes családok 2000 sékelt (mintegy 180 ezer forintot), a kétgyermekesek 2500 (225 ezer forint), a három- és többgyermekes családok pedig 3000 sékelt (270 ezer forintot) kapnak. Az egyedülállók 750 sékel (67 500 forint) egyszeri juttatásban részesülnek. A kisvállalkozóknak már meg is kellett kapniuk az elmúlt napokban a nekik járó 7500 sékelt (kb. 680 ezer forint).

A bírálók elsősorban attól tartanak, hogy Izrael kiváló hitelminősítés-besorolását ronthatja a terv, mely tovább növeli az ország költségvetési hiányát a magas munkanélküliségi ráta mellett.

„Elvesztegettek négy hónapot, amikor meghatározhatták volna a népesség támogatását szolgáló kritériumokat. Ez nem gazdasági terv, hanem pénzt ad az embereknek a jeruzsálemi tüntetések miatt” – mondta a Ynetnek Slomó Maóz gazdasági szakember a kormányellenes megmozdulásokra utalva.

A pénzügyi szakemberek hevesen bírálták a megkülönböztetés nélkül mindenkinek, rászorulóknak és gazdagoknak egyformán juttatott 750 sékeles (68 ezer forintos) segítségnyújtást. A 12-es kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint hangos kiabálás hallatszott a pénzügyminisztérium vezetőinek irodájából, amikor Avi Szimhon, Benjámin Netanjahu miniszterelnök gazdasági tanácsadója ismertette velük a katonai rádió kifejezése szerint a pandémia miatt „kómába került” izraeli gazdaság megmentésének új tervét.

Saul Meridor, a minisztérium pénzügyi osztályának vezetője arra figyelmeztetett, hogy az ilyen lépések ronthatják Izrael nemzetközi hitelképességét, Venezuela megítélésének szintjére ronthatják az ország helyzetét – amelynek gazdaságát elpusztította a populista és felelőtlen gazdaságpolitika, s Meridor felhívta a figyelmet a gazdaságélénkítés hatékonyabb módszereire.

„Úgy gondolom, hogy vannak jobb és hatékonyabb módszerek a kereslet növelésére” – fogalmazott meg szokatlan módon bírálatot az izraeli jegybank elnöke, Amit Jarón is. „Nem értem, miért kell pénzt adnunk a gazdag családoknak. Miért nem adunk differenciáltan?” – vélekedett az ultraortodox askenáziak pártjának egyik képviselője, Móse Gafni.

Elszabadultak az indulatok a Netanjahu-ellenes tüntetésen Jeruzsálemben – Kibic Magazin

A tüntetők az izraeli miniszterelnök lemondását követelték és megpróbálták áttörni a kordont. A rendőrség több embert előállított a demonstrációt követően. Több ezren demonstráltak kedd este Jeruzsálemben a miniszterelnök rezidenciája előtt. A tüntetők lemondásra szólították fel Benjamin Netanjahu kormányfőt annak korrupciós bírósági ügyei miatt.

A koalícióban a Likuddal szövetséges Kék-fehér párt sem üdvözölte a minden izraelinek járó pénz ötletét. Gabi Askenázi külügyminiszter a katonai rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a kormány ülésén megpróbálják majd elérni a differenciált, a valóban rászorulókat megsegítő segélyezést az erre Netanjahu által meghatározott hatmilliárd sékelből (hozzávetőleg 500 milliárd forintból).

„A pénz szórása nem gazdasági terv, hanem populizmus” – nyilatkozta Orit Farkas-Kohen, a Kék-fehér stratégiai ügyekkel foglalkozó minisztere a Ynetnek. „Jelenlegi formájában a terv ellen szavazok” – tette hozzá.

A koronavírus-járvány miatti gazdasági válság az idei első negyedévben az izraeli gazdaság 6,9 százalékos zsugorodását hozta éves összevetésben, miközben a tavalyi utolsó negyedévben 4,6 százalékos növekedést mértek. Huszonkét százalékkal csökkent a fogyasztás, a szolgáltatások igénybevétele pedig 34 százalékkal esett vissza. A munkanélküliség jelenleg 20 százalék körüli, és elsősorban a fiatalokat sújtja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp