Régen zsidókat mentettek, most antiszemita polgármestert választanak

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Ez a francia város arról híres, hogy lakói zsidókat mentettek a második világháború idején, most egy szélsőjobboldali polgármestert választottak meg, akit sokan antiszemitizmussal vádolnak.

Moissac városa a Tarn folyónál fekszik Toulouse közelében, és sokan csak a „Világ Igaza városként” emlegetik, mivel több száz lakója segítette az ellenállókat a háború idején és mentett meg 500 zsidó gyereket. Mindez a Jad Vashem múzeum szerint a háború történetének egy kivételes epizódja volt.

2013-ban a Jad Vashem segített felavatni a városban a Világ Igaza elnevezésű teret, amelynek mind a múzeum, mind a francia média vitte a hírét.

Most Mossiac újra az újságok címlapjain szerepel, de teljesen más okokból. Új polgármesterét, Romain Lopezt antiszemitizmussal vádolják. A politikus a szélsőjobboldali és a holokauszt tagadó Jean-Marie Le Pen által alapított Nemzeti Front tagja, írja a jta.org.

Az elmúlt hónapban Lopez a szavazatok 62%-át szerezte meg a városban.

Lopez 2015-ben durva antiszemita  megjegyzést jelentetett meg a Twitteren. A szöveget annak kapcsán írta, hogy egy zsidó tudós és holokauszt túlélő, Serge Klarsfeld antiszemitizmussal kapcsolatos adatokat közölt a francia parlamentről.

„Az üldöztetés apostolai már nem tudják, mit találjanak ki”, írta a 31 éves Lopez, aki tagadta, hogy a megjegyzése antiszemita lenne, mindazonáltal később bocsánatot kért érte.

Romain Lopez

Lopez győzelme része annak a sikersorozatnak, amely Marine Le Pen (Jean-Marie Le Pen lányának és a párt mostani vezetőjének) véleménye szerint áttörést jelent a párt életében. Lopez mellett a Nemzeti Front embere győzött egy 120.000 fős nagyvárosban, Perpignanban is, amelyre nem volt példa az 1995-ös önkormányzati választások óta.

Franciaországban a politikai centrum erodálódik, így az önkormányzati választások a másik oldalon, a Zöld Párt számára is nagy sikereket hoztak Lyonban, Bordeaux-ban és Strasbourgban, valamint Marseilles és Párizs bizonyos körzeteiben.

A Szocialista Párt épphogy elkerülte a bukást Lille-ben és Párizsban, ahol Anne Hidalgo polgármester a szavazatoknak egy kicsit több mint 50%-át tudta megszerezni. De a Nicolas Sarkozy vezette republikánusok sem értek el nagy sikereket.

Macron elnök pártja, a Köztársaság lendületben sokak szerint megbukott. Számos fontos bástyát vesztettek el és gyenge eredményeket értek el a voksoláson.

Moissac egyik holokauszt túlélő lakója, Gaby Cohn-Bendit elképesztőnek nevezte a Nemzeti Front győzelmét a városban.

Jean-Yves Camus, elismert politológus szerint az eredmény különösen meglepő annak fényében, hogy a városban még laknak olyanok, akik éltek a háború alatt, és akiknek a szülei zsidó gyerekeket bújtattak az otthonukban.

A Huffington Post szerint Lopez győzelme korunk igazi szimbóluma lehetne. Moissacnak a háború óta csak baloldali polgármesterei voltak.

Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a városka lakói nem az antiszemita megnyilvánulásai miatt szavaztak Lopezre. Az iparváros lakosait rosszul érintették a Bulgáriából beáramló idénymunkások, akiknek nagy része roma származású, és akik sokkal olcsóbban dolgoznak a mezőgazdaságban, mint a helyiek. Ez a helyzet nem kedvezett az Európa-párti republikánusok és szocialisták, sem Macron pártja erősödésének, aki magát szereti globalistaként jellemezni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp