Régen zsidókat mentettek, most antiszemita polgármestert választanak

Ez a francia város arról híres, hogy lakói zsidókat mentettek a második világháború idején, most egy szélsőjobboldali polgármestert választottak meg, akit sokan antiszemitizmussal vádolnak.

Moissac városa a Tarn folyónál fekszik Toulouse közelében, és sokan csak a „Világ Igaza városként” emlegetik, mivel több száz lakója segítette az ellenállókat a háború idején és mentett meg 500 zsidó gyereket. Mindez a Jad Vashem múzeum szerint a háború történetének egy kivételes epizódja volt.

2013-ban a Jad Vashem segített felavatni a városban a Világ Igaza elnevezésű teret, amelynek mind a múzeum, mind a francia média vitte a hírét.

Most Mossiac újra az újságok címlapjain szerepel, de teljesen más okokból. Új polgármesterét, Romain Lopezt antiszemitizmussal vádolják. A politikus a szélsőjobboldali és a holokauszt tagadó Jean-Marie Le Pen által alapított Nemzeti Front tagja, írja a jta.org.

Az elmúlt hónapban Lopez a szavazatok 62%-át szerezte meg a városban.

Lopez 2015-ben durva antiszemita  megjegyzést jelentetett meg a Twitteren. A szöveget annak kapcsán írta, hogy egy zsidó tudós és holokauszt túlélő, Serge Klarsfeld antiszemitizmussal kapcsolatos adatokat közölt a francia parlamentről.

„Az üldöztetés apostolai már nem tudják, mit találjanak ki”, írta a 31 éves Lopez, aki tagadta, hogy a megjegyzése antiszemita lenne, mindazonáltal később bocsánatot kért érte.

Romain Lopez

Lopez győzelme része annak a sikersorozatnak, amely Marine Le Pen (Jean-Marie Le Pen lányának és a párt mostani vezetőjének) véleménye szerint áttörést jelent a párt életében. Lopez mellett a Nemzeti Front embere győzött egy 120.000 fős nagyvárosban, Perpignanban is, amelyre nem volt példa az 1995-ös önkormányzati választások óta.

Franciaországban a politikai centrum erodálódik, így az önkormányzati választások a másik oldalon, a Zöld Párt számára is nagy sikereket hoztak Lyonban, Bordeaux-ban és Strasbourgban, valamint Marseilles és Párizs bizonyos körzeteiben.

A Szocialista Párt épphogy elkerülte a bukást Lille-ben és Párizsban, ahol Anne Hidalgo polgármester a szavazatoknak egy kicsit több mint 50%-át tudta megszerezni. De a Nicolas Sarkozy vezette republikánusok sem értek el nagy sikereket.

Macron elnök pártja, a Köztársaság lendületben sokak szerint megbukott. Számos fontos bástyát vesztettek el és gyenge eredményeket értek el a voksoláson.

Moissac egyik holokauszt túlélő lakója, Gaby Cohn-Bendit elképesztőnek nevezte a Nemzeti Front győzelmét a városban.

Jean-Yves Camus, elismert politológus szerint az eredmény különösen meglepő annak fényében, hogy a városban még laknak olyanok, akik éltek a háború alatt, és akiknek a szülei zsidó gyerekeket bújtattak az otthonukban.

A Huffington Post szerint Lopez győzelme korunk igazi szimbóluma lehetne. Moissacnak a háború óta csak baloldali polgármesterei voltak.

Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a városka lakói nem az antiszemita megnyilvánulásai miatt szavaztak Lopezre. Az iparváros lakosait rosszul érintették a Bulgáriából beáramló idénymunkások, akiknek nagy része roma származású, és akik sokkal olcsóbban dolgoznak a mezőgazdaságban, mint a helyiek. Ez a helyzet nem kedvezett az Európa-párti republikánusok és szocialisták, sem Macron pártja erősödésének, aki magát szereti globalistaként jellemezni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp