Elszabadultak az indulatok a Netanjahu-ellenes tüntetésen Jeruzsálemben

A tüntetők az izraeli miniszterelnök lemondását követelték és megpróbálták áttörni a kordont. A rendőrség több embert előállított a demonstrációt követően.

Több ezren demonstráltak kedd este Jeruzsálemben a miniszterelnök rezidenciája előtt. A tüntetők lemondásra szólították fel Benjamin Netanjahu kormányfőt annak korrupciós bírósági ügyei miatt. A korrupció ellenes fekete zászlós mozgalom demonstrációjához ezúttal a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került emberek is csatlakoztak.

A tüntetők egy része megpróbálta áttörni a kormányfő rezidenciája előtt felállított kordont, és összetűzésbe került a helyszínre kivezényelt rendőrökkel. A domnstdáció végeztével többen Jeruzsálem belvárosába vonultak, ahol akadályozták a villamosforgalmat miközben a „szégyen” és „Bibi haza!” rigmusokat skandálták.

A rendőrség vízágyúk és lovasrendőrök segítségével próbált véget vetni a rendbontásnak, miközben a tüntetők kukákat gyújtottak fel és megpróbálták elbarikádozni magukat. A rendőrség jelentésre szerint a demonstráció során egy rendőr könnyebben megsérült, 50 embert pedig előállítottak.

A demonstráció szervezői szándékosan július 14-ére, a francia forradalom évfordulójára hirdették meg az eseményt, hogy a szabadságot, az egyenlőséget és a testvériséget hangsúlyozzák. Izraelben az utóbbi időben egyre nagyobb a feszültség a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt.

Sokak szerint a Benjamin Netanjahu vezette kormány nem kezeli megfelelően a járvány második hullámát, és nem nyújt segítséget a bajba jutott munkavállalóknak és vállalkozásoknak. Szombaton este például több tízezer vállakozó tüntetett Tel-Avivban, mert szerintük hátrányosan érinti őket, ahogy a kormány a válságot kezelni próbálja.

(Times of Israel, Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp